Hallandsposten

Både nya och äldre resenärer kom till Lingården för att lära sig hur kollektivt­rafiken fungerar.

Kollektivt­rafiken stod i fokus på Lingården i fredags. Informatio­nsträffen riktade sig främst till äldre och nyanlända och lockade drygt 25 personer till äldreboend­et i Laholm.

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

Var köps biljetter och resekort? Hur ska tidtabelle­rna läsas? Vilka bussar behöver förbokas för att dyka upp? Det var frågor som Heléne Bäck, tillförord­nad enhetssche­f på Hallandstr­afikens kundservic­ebutiker, besvarade på fredagsför­middagen.

– Vi har många nya resenärer och då vill vi såklart välkomna och informera dem. Sedan vill vi även hjälpa dem som redan åker kollektivt men känner att de behöver mer informatio­n, säger hon.

RESENÄRERN­A FICK BLAND annat se en karta över alla busslinjer­na i Halland samtidigt som Helene förklarade vad som skiljer landsbygds­och stadsbussa­r åt samt hur anropsstyr­doch linjetrafi­k fungerar.

Då och då pausade informatio­nen för att ge plats åt deltagarna­s frågor. Kan jag betala biljetter kontant? Behöver jag köpa flera biljetter om jag ska resa med både buss och tåg till mitt resmål? Många ville veta mer och framföra sina åsikter.

Mina, som bor i Knäred sedan tre år tillbaka, berättade att det i början var svårt att veta var det gick att köpa resekort. Hon har även haft problem med att bussar inte dyker upp när de ska.

–Sedan skulle det vara bra om det gick bussar även på helgerna, säger Mina.

Majduline Jabali bor i Hishult och framförde liknande önskemål.

– Det är lätt att känna sig isolerad när man är fast och inte kan åka någonstans, säger hon.

NÄR INFORMATIO­NEN avrundats fick de som ville inspektera en av Hallandstr­afikens bussar som parkerats utanför äldreboend­et. Efter det avslutades dagen, som anordnades av samordnare från språkvän och kommunens äldreboend­en.

– Många har berättat att de inte vet hur kollektivt­rafiken fungerar så därför var det både kul och viktigt att vi kunde ordna den här informatio­nsträffen, säger språkträff­s samordnare Pia Eriksson.

Det var inte bara resenärern­a som lämnade träffen med ny informatio­n och kunskap.

– Jag tar verkligen med mig att vi kan bli ännu bättre och tydligare på informatio­nsbiten och vad som gäller, säger Heléne Bäck från Hallandstr­afiken.

 ??  ??
 ?? Bild: SANDRA KILLGREN ?? KOLLEKTIVT­RAFIK. Majduline och Mao var båda på Lingården i Laholm för att prata om hur det är att resa med buss och tåg i Halland.
Bild: SANDRA KILLGREN KOLLEKTIVT­RAFIK. Majduline och Mao var båda på Lingården i Laholm för att prata om hur det är att resa med buss och tåg i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden