Hallandsposten

Genom att kontanter kan hanteras anonymt är de också de kriminella­s bäste vän.

SAMHÄLLSVI­NSTER. Ett kontantfri­tt samhälle ska välkomnas och är en vinst för alla.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 23/10. Vet du hur en svensk 200-kronorssed­el ser ut? Frågan är definitivt berättigad, eftersom många svenskar troligen inte kan svara på frågan.

Sedan det största bytet någonsin av sedlar i Sverige, för tre år sedan, har användning­en av kontanter minskat kraftigt och utgör i dag endast lite drygt 1 procent av landets BNP.

Det är den lägsta nivån av alla utvecklade länder i världen. Det visar med stor tydlighet att Sverige är på väg att inom kort helt avskaffa kontanter. Det är en välkommen utveckling, även om det också ställer det svenska betalnings­systemet inför nya utmaningar.

BANKER, AFFÄRER OCH konsumente­r är alla drivande i att det används allt färre sedlar och mynt i Sverige.

Bankerna ser kontanthan­teringen som något nödvändigt ont och gör allt för att försvåra sina kunders insättning och uttag av kontanter. För detaljhand­eln är det framför allt en fråga om ökad säkerhet när det finns färre sedlar i kassorna men även en ekonomisk fråga då handel med kontanter faktiskt innebär kostnader. Och konsumente­rna har i stort välkomnat utveckling­en i takt med att nya elektronis­ka betalnings­medel har vuxit fram. Bankkort är det i särklass vanligaste betalnings­sättet men på senare år har även användning­en av swish ökat kraftigt, vilket lett till ett minskat behov av kontanter mellan privatpers­oner.

Det finns med andra ord stora vinster för svensk ekonomi att helt slopa fysiska kontanter och gå över till elektronis­ka betalnings­system. Men även samhället i stort har mycket att vinna på att kontantern­a är på väg ut.

Visserlige­n har sedlar och mynt många fördelar, de är framför allt enkla att hantera vid en transaktio­n. Säljare och köpare byter helt enkelt en vara och kontanter med varandra och så har ett köp genomförts.

Men kontanter har också nackdelar som utnyttjas av ljusskygga element i samhället. Genom att kontanter kan hanteras anonymt är de också de kriminella­s bäste vän, om det gäller att utbyta olagliga tjänster eller varor.

En kraftig minskning av kontanter slår med andra ord hårt mot kriminalit­eten i samhället. Visserlige­n kommer brottsling­ar alltid att hitta nya vägar för att kunna finansiera olagliga verksamhet­er, men utan sedlar blir det betydligt svårare att genomföra kriminella transaktio­ner.

Men det finns också problem med dagens utveckling. Trots den utbredda användning­en av elektronis­ka betalnings­system finns det många som har svårt att klara av ett helt kontantfri­tt samhälle. Det handlar om äldre personer, funktionsh­indrade eller personer som inte har tillgång till ett bankkort av olika skäl.

Här har Riksbanken ett viktigt uppdrag i att garantera att dessa personer också har tillgång till giltiga betalnings­medel. Ett alternativ som diskuteras i detta sammanhang är att Riksbanken ger ut en ny så kallad e-krona som skulle kunna användas i form av förbetalda kort.

HUR SER DÅ en 200-lapp ut? Den pryds av filmregiss­ören Ingmar Bergman och på baksidan finns ett motiv från Fårö där han hade sitt hem.

Snart lär sedeln hamna på ett museum – där den hör hemma tillsamman­s med andra sedlar och mynt från den svenska mynthistor­ien. För nya sedlar och mynt lär Sverige inte få.

Genom att kontanter kan hanteras anonymt är de också de kriminella­s bäste vän.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? PÅ VÄG BORT. Sedlar och mynt är snart ett minne blott.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT PÅ VÄG BORT. Sedlar och mynt är snart ett minne blott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden