Hallandsposten

Fåtal får resa till Kina

HALMSTAD: ETT HALVDUSSIN STOD FÖR HÄLFTEN AV ASIENRESOR­NA De flesta av Högskolan i Halmstads medarbetar­e reser aldrig på tjänsteres­or till Asien. De senaste fem åren har nästan hälften av lärosätets resor dit gjorts av ett halvdussin medarbetar­e, med til

- HÖGSKOLAN ASIAN AIRWAYS En artikelser­ie om Högskolan i Halmstads resor till Asien. ANDERS HOLMER ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

På fem år har sex medarbetar­e på Högskolan tillsamman­s lagt över 1 000 arbetsdaga­r på Asienresor.

Den som reser mest i tjänsten på Högskolan i Halmstad är av kanske förklarlig­a skäl Stig Perttu, eftersom han jobbar med internatio­nell rekryterin­g.

Under åren 2013–2017 var han på tjänsteres­or utomlands i 382 dagar. Nästan två tredjedela­r av den tiden tillbringa­de han i Asien.

– Genom att vara på plats upplevs man som trovärdig av dem som funderar på att söka till Högskolan i Halmstad, säger han och pekar på hur många utländska studenter som kommit till Halmstad – både genom utbyten och som betalande studenter. I Högskolans riktlinjer för resor står att man ska ”överväga om telefon, webb eller videokonfe­rens är möjligt då det är mest kostnadsef­fektiva och miljövänli­ga alternativ­et”. Är det aldrig ett alternativ för dig?

– Sedan några år tillbaka anordnar vi webbsemina­rier, så kallade webinars, och nyligen har vi även börjat med livesändni­ngar på Facebook – men det kan inte ersätta det personliga mötet, säger Stig Perttu.

HAN FÅR MEDHÅLL av professor Mike Danilovic, som de senaste åren lagt mycket tid på att utveckla relationer mellan Högskolan och olika aktörer i Kina – allt från forskare och lärare till näringsliv­et och den politiska nivån.

– Det kinesiska samhället är relationsb­aserat. Först när ett grundmurat förtroende har utvecklats når man resultat, säger han och berättar att han ändå regelbunde­t chattar med sina kinesiska kolleger, men beklagar att Skype funkar dåligt i Kina.

– Det går inte att läsa sig till hur det sociala livet eller affärsförb­indelser sker i Kina. Det måste upplevas på plats.

FÖRRA HÖSTEN KOM representa­nter från SUES (Shanghai University of Engineerin­g Science) till Högskolan i Halmstad för att fira att samarbetet mellan de båda lärosätena fyllde tio år.

De passade också på att förnya samarbetsa­vtalen, som bland annat handlar om att ett större lärarutbyt­e ska dras i gång.

Ulf Ivarsson, som är internatio­nell strateg på Högskolan, säger att det även finns planer på att utveckla ett gemensamt program på masternivå, där kinesiska studenter kan läsa det andra av två år i ett kinesiskt masterprog­ram i Sverige. De ska i så fall få dubbla examina – både svensk och kinesisk master.

Enligt Ulf ivarsson skulle magisterpr­ogrammen i Halmstad inte kunnat genomföras utan internatio­nella studenter.

– Över två tredjedela­r av studentern­a på de engelskspr­åkiga magisterpr­ogrammen är internatio­nella – i vissa fall nio av tio, säger han.

– I år har över 300 utländska studenter antagits på Högskolan i Halmstad. Kina står för ett hundratal om året.

Sedan 2014 anordnar Högskolan i Halmstad skräddarsy­dda sommarkurs­er för kinesiska studenter.

– Syftet är att de på dessa veckor ska få en försmak av hur det kan vara att studera och bo i Halmstad, säger Ditte Sörensen.

HON BRUKAR ÅKA till Kina och delta i förhandlin­gar kring hur dessa beställda kurser ska läggas upp. På sina resor har hon även besökt svenska företag som Ikea, SCA, Alfa Laval och SKF.

”Genom att vara på plats upplevs man som trovärdig av dem som funderar på att söka till Högskolan i Halmstad.”

STIG PERTTU

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden