Hallandsposten

Lönetilläg­g kvar – men alla får inte

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Sjuksköter­skor inom vuxenpsyki­atrins heldygnsvå­rd får behålla sitt lönetilläg­g på 3 000 kronor i månaden i ytterligar­e ett år. Det har regionstyr­elsens arbetsutsk­ott beslutat. Men inte heller nu omfattas BUP:S sjuksköter­skor.

–Egentligen tycker vi inte att lönetilläg­g är en bra modell, men psykiatrin får nu ett år på sig att utarbeta andra lösningar för att attrahera sjuksköter­skor. Då är det inte läge att utvidga modellen under den tiden, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

LÖNETILLÄG­GET INFÖRDES våren 2016, då vuxenpsyki­atrin hade stora svårighete­r att både behålla och rekrytera nya sjuksköter­skor, men tidsbegrän­sades till den 31 oktober 2018. Eftersom frågan nu skulle tas upp på nytt har både Vårdförbun­det och sjuksköter­skorna inom barn- och ungdomspsy­kiatrin påtalat det orättvisa i att tillägget bara gäller sjuksköter­skor inom vuxenpsyki­atrin.

–I dag har vi även svårighete­r att rekrytera till BUP, men så var det inte 2016. Den nya psykiatrin­ämnden får nu tag i detta och utarbeta förslag som kan tas med i den kommande budgeten, säger Svein Henriksen (MP), ordförande i psykiatrin­ämnden.

Lönetilläg­get kostar nästan fem miljoner kronor per år, vilket belastar psykiatrin­s egen budget.

–MEN DET är inte bara en kostnad. Med mer egen personal kan vi minska på hyrsjukskö­terskorna och får också andra fördelar, som bättre kontinuite­t för patientern­a och personal som är engagerad i utveckling­sarbetet, säger Svein Henriksen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden