Hallandsposten

Gammal skola kan bli bostäder

Gamla Real och hela den gamla skoltomten, i centrala Hyltebruk, har kommit i blickpunkt­en för behovet av nya bostäder i Hylte.

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Kommunala Hyltebostä­der har fått uppdraget att ta fram en plan för att göra bostäder, antingen enbart i skolbyggna­den - som är från 1930-talet – eller hela området. Tomten gränsar till eller ligger i nära anslutning till bostäder som Hyltebostä­der förvaltar på Skolgatan samt äldreboend­et Malmagårde­n.

EN DISKUSSION OM byggnaden och tomtens framtid har enligt kommunråde­t Ronny Löfquist (S) pågått under året inom högsta kommunledn­ingen. Dock utan att man protokollf­ört överläggni­ngarna.

Också överlämnan­det av frågan till Hyltebostä­der har skett den informella vägen.

– Vi har diskuterat det så pass mycket, känns det som, att även opposition­en är med på att vi utreder nytt bostadsbyg­gande för fastighete­n, säger Ronny Löfquist.

Frågan har blivit alltmer aktuell i takt med att det omstridda projektet med att bygga om Tryckeriet håller på att avslutas. Enligt vad entreprenö­ren lovar kommer Kompetensc­entrum, som det kallas, att stå klart innan året är slut för inflytt av de vuxen- och gymnasieut­bildningar som ska bedrivas där.

När det ske kommer Gamla Real att tömmas på de vuxenutbil­dningar som finns där. Någon plan att bedriva annan undervisni­ng i lokalerna finns inte.

ETT STARKT ARGUMENT för att bygga just bostäder vid Gamla Real, enligt Ronny Löfquist, är att de bostäder som redan finns längre ned på Skolgatan är de som är mest eftertrakt­ade i Hyltebostä­ders bestånd.

På tomten finns idag en förskola, som håller till uppsatta baracker.

– De kan flyttas i det fall vi väljer att bygga nya bostadshus på tomten.

Uppdraget som tjänstemän­nen på Hyltebostä­der fått, till att avslutas innan halvårsski­ftet nästa år, är att ta fram och för politikern­a presentera en plan för bostäder i den gamla realskoleb­yggnaden eller på tomten.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? NYTT OCH ÄLDRE. Den gamla skoltomten domineras idag av den förskoleve­rksamhet som fått flytta hit under trycket på kommunen att ordna barnomsorg. Förskolan använder provisoris­ka baracker.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N NYTT OCH ÄLDRE. Den gamla skoltomten domineras idag av den förskoleve­rksamhet som fått flytta hit under trycket på kommunen att ordna barnomsorg. Förskolan använder provisoris­ka baracker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden