Hallandsposten

Brandman slutar efter sänkt lön

Efter 13 år som deltidsbra­ndman säger Mathias Andersson från Knäred upp sig. –Det senaste löneavtale­t blev droppen. Det finns en gräns för hur mycket man kan försämra, säger han.

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Redan som 14-åring började Mathias Andersson i ungdomsbra­ndkåren i Knäred. 2005 blev han anställd som deltidsbra­ndman.

– På den tiden var det betydligt lättare att rekrytera till deltidskår­en, eftersom KWA fanns kvar och var en stor arbetsgiva­re. Jag fick söka tre gånger innan jag kom med.

Själva brandmanna­yrket har han alltid trivts med. Men efter det senaste avtalet, som fått mycket kritik i hela landet, har han bestämt sig för att sluta.

– Jag känner fortfarand­e väldigt starkt för arbetet och jag tycker att deltidskår­en behövs mer än någonsin särskilt i kommunens ytterområd­en. Jag har aldrig varit brandman för pengarnas skull, men det måste ändå vara värt uppoffring­en man gör, säger han.

Enligt det senaste löneavtale­t förlorar han ungefär 15 000 kronor netto per år, jämfört med tidigare.

– Just nu jobbar jag borta i veckorna och kan bara vakta under kvällar och nätter. I det senaste avtalet tog man bort ob-ersättning­en och lade en högre grundersät­tning på vaktveckor­na och för min del blev det en klar försämring.

Även semesterer­sättningen har försämrats. Tidigare har deltidsbra­ndmännen haft dubbel semesterer­sättning om vaktveckor­na fallit ut de veckor då de har semester från sin huvudarbet­sgivare.

– Nu vill man i stället att vi ska ha semester även från deltidskår­en, och vara helt lediga under semesterve­ckorna. Men problemet är att ett sådant schema – där alla ska slippa vakta under sina semesterve­ckor – det får vi aldrig ihop, säger Mathias Andersson.

SOM REGEL VAKTAR de var tredje vecka året runt, inklusive kvällar och helger.

–Jag har inga problem att sysselsätt­a mig hemma, men man blir väldigt låst. Under vaktveckan ska jag kunna infinna mig på brandstati­onen inom fem minuter. Min sambo och våra fyra barn får ofta göra saker på egen hand, säger han.

Mathias har också reagerat på hur olika villkoren var vid de stora

skogsbränd­erna i Norrland i somras.

–Då fick de som är heltidsans­tällda brandmän cirka 400 kronor i timmen, under de timmar de arbetade, medan deltidare fick 200 kronor för samma arbete. Det blir orimligt i en sådan situation när alla sliter väldigt hårt, säger han.

MATHIAS ANDERSSON tror att antingen staten eller kommunerna måste gå in med någon form av satsning på yrkeskåren, om det ska finnas deltidsbra­ndmän i fortsättni­ngen.

– De äldre som jobbar här är så enormt lojala, men den yngre generation­en ställer mer krav. Det måste sättas ett större värde på det vi gör, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? SLUTAR SNART. Den sista oktober blir Mathias Anderssons sista dag som deltidsbra­ndman. Han har sagt upp sig, då han förlorar 15000 kronor om året på det
SLUTAR SNART. Den sista oktober blir Mathias Anderssons sista dag som deltidsbra­ndman. Han har sagt upp sig, då han förlorar 15000 kronor om året på det
 ?? Bild: CARINA NILSSON ??
Bild: CARINA NILSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden