Hallandsposten

Vinterförb­eredelsern­a rullar på

HALMSTAD: Vintern kan fortfarand­e kännas långt borta, men bistrare och halkigare tider är på väg – något som märks i däckverkst­aden.

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Än är det inte så mycket som tyder på att vintern närmar sig men förr eller senare slår den till. Och trots den milda hösten verkar bilägare inte ha glömt att halare tider är på väg.

En hade kanske kunnat tro att den milda hösten fått bilägare att skjuta tankarna på att vinteranpa­ssa bilen på framtiden. Men i verkstaden på Däckia Halmstad öst är däckskifte­na i full gång, berättar platschefe­n Ronnie Johansson.

I LOKALERNA FINNS ett ”hotell” där däck till cirka 700 bilar förvaras och i dagsläget har man bytt från sommartill vintervari­anten på en fjärdedel av dessa.

– Vi har skiftat mer än vi brukar hittills, säger Ronnie Johansson.

När det kommer till däckbyte finns några datum att hålla koll på.

Mellan 1 oktober och 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck och mellan 1 december – 31 mars måste man ha vinterdäck på bilen om det är vintervägl­ag.

Enligt Ronnie Johansson brukar säsongen för skiftena dra igång så smått från den första oktober. Milt väder brukar inte göra att kunderna väntar med att komma in, tycker han.

–DE FLESTA brukar komma ändå. Man tycker att det är skönt att ha det klart så man är redo den där morgonen när man får skrapa rutorna, säger han och tillägger att företaget skickar ut en kallelse till sina kunder som kan fungera som en påminnelse.

Samtidigt är det inte alla som ser till att vara förberedda innan halkan slår till.

– En del väntar till samma dag som det snöar, säger Ronnie Johansson.

När vinterdäck­en rullas ut från sommarförv­aringen gäller det också att kolla vilket skick de är i. Något som många säkert känner till, men som tål att upprepas, är att vinterdäck på personbila­r och lätta fordon ska ha ett mönsterdju­p på minst tre millimeter.

Ur trafiksäke­rhetssynpu­nkt rekommende­rar dock Däckbransc­hens informatio­nsråd ett mönsterdju­p på minst fem millimeter vid vintervägl­ag.

Ronnie Johansson påminner om ytterligar­e några saker som bör kontroller­as.

– Se till att du inte har för gamla däck och att lufttrycke­t är rätt, säger han och skickar även med ett tips på hur man kan få däcken att hålla.

– Förvara dem mörkt och svalt.

”Se till att du inte har för gamla däck och att lufttrycke­t är rätt.”

RONNIE JOHANSSON

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? SÄSONGSSKI­FTE. Den milda hösten har inte lett till arbetsbris­t i verkstaden hos Däckia Halmstad öst. Fredrik Andersson och hans kollegor har fullt upp med att montera vinterdäck på kundernas bilar.
Bild: JARI VÄLITALO SÄSONGSSKI­FTE. Den milda hösten har inte lett till arbetsbris­t i verkstaden hos Däckia Halmstad öst. Fredrik Andersson och hans kollegor har fullt upp med att montera vinterdäck på kundernas bilar.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FIXAR. Fredrik Andersson på Däckia Halmstad öst hjälper en kund att byta från sommar- till vinterdäck.
Bild: JARI VÄLITALO FIXAR. Fredrik Andersson på Däckia Halmstad öst hjälper en kund att byta från sommar- till vinterdäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden