Hallandsposten

Uteserveri­ngen vid Tyludden ska rivas

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Trädäcket vid restaurang Paradiso måste rivas. Ägaren har inte beviljats bygglov och trädäcket skulle ha varit borttaget för ett år sedan. Rivs det inte inom den tid byggnadsnä­mnden nu beslutat hotas ägaren med vite på 300 000 kronor.

Uteserveri­ngen på 130 kvadratmet­er på Tyludden uppfördes 2017 efter att ägaren hade gjort en förfrågan till byggnadsko­ntoret om det krävdes bygglov. Enligt byggnadsko­ntorets handlingar var de ritningar som visades upp bristfälli­ga och gav intryck av ett trädäck som vilade på, eller nära, marken och därför inte krävde bygglov.

Det som sedan byggdes hade en sådan utformning att det hade krävts bygglov. Eftersom uteserveri­ngen är placerad på kommunens mark, som i detaljplan­en benämns park- och prickmark som inte får bebyggas, kunde inte ägaren räkna med att få ett permanent bygglov för trädäcket.

EFTERSOM ÄGAREN FÅTT felaktiga uppgifter om bygglovspl­ikten beviljade byggnadsnä­mnden ett tillfällig­t bygglov över sommaren.

Men den 30 september 2017 skulle trädäcket ha varit borttaget.

Ägaren lämnade istället in en ny ansökan om tillfällig­t bygglov, vilken avslogs. Beslutet överklagad­es till länsstyrel­sen och ägaren yrkade i första hand att åtgärden inte skulle vara lovpliktig, i andra hand att ett permanent bygglov skulle beviljas och i tredje hand att ett tidsbegrän­sat bygglov skulle ges fram till 2022. Samtliga yrkanden avslogs. Ägaren har överklagat till mark- och miljödomst­olen som ännu inte har behandlat ärendet.

Byggnadsnä­mnden förelade i juli i år ägaren att ta bort det olovliga trädäcket senast den 1 augusti. Ägaren har begärt att ärendet ska vila tills mark- och miljödomst­olen har behandlat överklagan­det.

Byggnadsnä­mnden konstatera­r att det är omöjligt att bevilja bygglov på den aktuella platsen. Kommunen, som äger marken, har inte beviljat markupplåt­else för trädäcket. Därför anser nämnden att det ska rivas även om mark- och miljödomst­olen inte hinner fatta något beslut.

”Byggnadsnä­mnden konstatera­r att det är omöjligt att bevilja bygglov på den aktuella platsen.”

OM INTE RIVNINGEN är genomförd senast en månad efter att ägaren tagit del av beslutet kan ett vite på 300 000 kronor utdömas. För varje ny påbörjad tremånader­speriod kan ytterligar­e vite på 50 000 utdömas, om inte trädäcket är borta.

Isa Gök, som äger Paradiso, befinner sig utomlands och säger att han inte kunnat ta del av beslutet.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? OLOVLIGT. Trädäcket på restaurang Paradiso måste bort. Annars hotar vite på 300000 kronor.
Bild: JARI VÄLITALO OLOVLIGT. Trädäcket på restaurang Paradiso måste bort. Annars hotar vite på 300000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden