Hallandsposten

Anställd erkänner stöld från de äldre

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 joni@hallandspo­sten.se

Det var i somras som anhöriga hörde av sig till hemtjänstc­hefen och slog larm om att kontanter försvunnit från deras familjemed­lemmar. Nu åtalas en ung man, som vid tillfället arbetade för det privata hemtjänstf­öretaget, för grov stöld och bedrägeri.

Tre brukare hann bli bestulna, i flera omgångar var, innan chefen för det privata hemtjänstf­öretaget själv lyckades avslöja den misstänkte gärningsma­nnen. Eftersom att några av brukarna hade synsvårigh­eter, och dessutom förlitade sig på hjälp utifrån för att utföra inköp, var det svårt att säga den exakta tidpunkten för när kontantern­a hade försvunnit.

Det blev uppenbart först när familjemed­lemmarna stod i kassan och försökte betala – men kontantern­a som legat i plånböcker­na dagarna före var borta. Misstankar­na riktades mot hemtjänstp­ersonalen.

Genom att jämföra arbetssche­man med de ungefärlig­a tidpunkter­na för när kontantern­a kunde ha försvunnit gallrade hemtjänstc­hefen inlednings­vis ned listan med misstänkta gärningsmä­n till ett par stycken. Därefter tog chefen kontanter från sin egen ficka och lät brukarna lägga dem i sina plånböcker.

”Jag tänkte att det är alltid bra med 500 kronor extra.”

DEN ÅTALADE

Efter att de misstänka gärningsmä­nnen hade avslutat sina arbetspass hos dem fick brukarna rapportera in om kontantern­a var kvar.

Pengarna var kvar i samtliga fall, förutom i det med en ung manlig medarbetar­e. Han kallades in på hemtjänstc­hefens kontor, där han snart erkände sig skyldig.

Mannen uppgav att han inte var i något större behov av pengar utan egentligen hade klarat sig utan dem. ”Jag tänkte att det är alltid bra med 500 kronor extra” sade han i polisförhö­r, där han var mycket ångerfull. Han beskrev stölderna som impulsarta­de.

Även om summorna kan uppfattas som relativt små i brottssamm­anhang, ett par hundralapp­ar åt gången, anser åklagaren att brottet bör bedömas som grovt eftersom att mannens offer var beroende av hjälp i hemmet och att han var där som anställd inom hemtjänste­n.

Den unge mannen åtalas utöver grov stöld också för bedrägeri, för att han vid två tillfällen använt en av brukarnas kontokorts­uppgifter för att beställa pizza online.

Mannen, som erkänner alla brottsmiss­tankar, blev efter samtalet med hemtjänstc­hefen av med sin tjänst hos företaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden