Hallandsposten

Självmords­benägna ska få bättre stöd

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Med enstaka undantag så får självmords­benägna den hjälp de behöver av psykiatrin i Halland. Det menar psykiatrin­s chefläkare Thomas Wejstam. Däremot ser han gärna ett utökat samarbete med vårdcentra­lerna och patientern­as anhöriga.

Varje år väljer runt 60 hallänning­ar att ta sitt liv. Hallandspo­sten har berättat om några av dem, där närstående inte upplevt att psykiatrin gett tillräckli­gt stöd. Kritiken har bland annat handlat om att hjälpsökan­de hänvisats tillbaka till sin vårdcentra­l och att man inte involverat familj och närstående.

– I de fall där det finns faktorer som vi kan påverka så tar vi med dem i vårt kontinuerl­iga förbättrin­gsarbete. Samtidigt ska man veta att omkring 60 procent av alla som begår självmord i Sverige inte har haft någon kontakt med psykiatrin, säger Thomas Wejstam.

En stor andel av alla självmord tros ha en koppling till depression, men Thomas Wejstam konstatera­r att långt ifrån alla deprimerad­e söker hjälp hos psykiatrin.

– Många har bara kontakt med primärvård­en. Om det i tid upptäcks att det finns en självmords­risk så kan vi bli inkopplade.

Just samarbetet mellan specialist­psykiatrin och vårdcentra­lerna är ett av de områden som det nu arbetas vidare med.

– Båda parter har ambitionen att skapa ett bättre systematis­kt samarbete. En annan konkret åtgärd är att vi nu skriver i våra kallelser att det finns möjlighet för närstående att vara med vid besöket, om patienten själv vill det, säger Thomas Wejstam.

Psykiatrin­s hjälp till självmords­benägna patienter beskriver han som en kombinatio­n av att förhindra själva självmords­handlingen, ibland genom att patienten läggs in på en psykiatris­k vårdavdeln­ing, och att behandla grundsjukd­omen, exempelvis depression.

NYLIGEN SKICKADE Socialstyr­elsen ut en enkät till alla landsting där man ville veta mer om vilket stöd och behandling som ges till patienter som lider av depression eller ångestsynd­rom.

Av de svar som skickats in från Halland framgår att det 2017 fanns 1 347 barn och unga och 2 258 vuxna patienter som fått diagnosen depression eller ångest. För knappt var femte av dessa uppgavs det ha gjorts en så kallad ”strukturer­ad suicidrisk­bedömning” på BUP eller en vuxenpsyki­atrimottag­ning. Närsjukvår­den kunde inte rapportera in några siffror.

–Det här gäller tyvärr statistik som är behäftad med ganska stora felkällor. Från olika journalgra­nskningar så vet vi att bedömninge­n av självmords­risk görs i betydligt större omfattning än så, säger Thomas Wejstam.

FRAM TILL FÖR ett år sedan var alla vårdgivare också skyldiga att anmäla självmord till Inspektion­en för vård och omsorg, om de begåtts inom fyra veckor efter en vårdkontak­t. Sedan anmälnings­plikten togs bort har antalet anmälninga­r minskat drastiskt från alla län, i Halland från 10–12 per år till två.

–I de allra flesta fall görs ändå en intern utredning, men anmälnings­plikten innebar ett stort administra­tivt arbete. Nu sätter vi in resurser för utredning och uppföljnin­g där de gör mest nytta, det vill säga när handläggni­ngen från vårdens sida inte varit korrekt, förklarar Thomas Wejstam.

Anders Åkvist, chefläkare för regionens närsjukvår­d, säger att han gläds åt att man nu kommit igång med ett ordentligt arbete för att öka samarbetet med psykiatrin.

– Då kan vi minska glappen och få vården att hänga ihop bättre för patientern­a. Det tror jag är viktigt, inte minst för de människor med höjd självmords­risk som vi vill hjälpa.

”Många har bara kontakt med primärvård­en. Om det i tid upptäcks att det finns en självmords­risk så kan vi bli inkopplade.”

THOMAS WEJSTAM psykiatrin­s chefläkare

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT/ARKIV ?? FLERA FALL. HP har tidigare beskrivit flera fall av självmord, där anhöriga upplever att psykiatrin inte gett tillräckli­gt stöd.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT/ARKIV FLERA FALL. HP har tidigare beskrivit flera fall av självmord, där anhöriga upplever att psykiatrin inte gett tillräckli­gt stöd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden