Hallandsposten

”Alltid beklagligt när någon slutar”

- CARINA NILSSON

– Vi jobbar ständigt med rekryterin­gen av nya brandmän och det är alltid beklagligt när någon väljer att sluta, säger Niklas Wilsson som är brandchef i Laholms kommun.

Missnöjet med deltidsbra­ndmännens senaste avtal har varit stort i hela landet. Men brandchef Niklas Wilsson tycker inte att det slog så hårt i Laholm.

–Det ser nog väldigt olika ut från kommun till kommun. Vissa individer har säkert drabbats här också, men generellt sett har jag inte märkt något större missnöje i vår kommun, säger han.

Just nu är det ingen brist på deltidsbra­ndmän i kommunen. Men för bara ett halvår sedan fattades det folk på vissa stationer.

– Vi kan aldrig riktigt släppa frågan om rekryterin­g av deltidsbra­ndmän. Det räcker att tre–fyra personer slutar i Våxtorp eller Knäred så känns det och det blir tyngre för dem som är kvar, säger Niklas Wilsson och fortsätter:

– Det pågår diskussion­er i kommunen om att vi behöver fler anställda inom kommunen som också är lämpliga som deltidsbra­ndmän, och vi har några som är på gång in nu.

Wilsson ser också ungdomsbra­ndkåren och möjlighete­n att läsa risk- och säkerhetsp­rofil på Osbecksgym­nasiet som viktiga för rekryterin­gen av blivande brandmän.

– Där har kommunen satsat och Stefan Agnesson gör ett jättejobb med ungdomsbra­ndkåren.

Något lokalt avtal, som en del kommuner har, är inte på gång i Laholm.

– Jag tror att man får driva det nationellt. På sikt behöver det kanske hända mer för att folk ska stanna, säger han.

Ronny Jönsson som är fackligt ombud i Knäred tror också att avtalet har slagit väldigt olika från person till person.

– Det man kan se är att de yngre är lite mer rädda om sin fritid, och att arbetsvill­koren måste förbättras på sikt om vi ska få folk. Det här jobbet påverkar ju hela familjen, säger han.

 ??  ?? STÄNDIGT AKTUELLT. Brandchef Niklas Wilsson behöver ständigt nya deltidsbra­ndmän.
STÄNDIGT AKTUELLT. Brandchef Niklas Wilsson behöver ständigt nya deltidsbra­ndmän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden