Hallandsposten

Kommunerna bör arbeta mot köttätande

-

Låt FN:S nya klimatrapp­ort bli startskott­et för skolorna i Halland att servera växtbasera­d mat som standard, skriver två företrädar­e för den ideella föreningen Svensk mat- och miljöinfor­mation.

DEBATT 23/10. Nyligen släppte FN:S klimatpane­l IPCC en ny rapport som visar att klimatförä­ndringarna­s konsekvens­er är mer extrema än vi tidigare trott.

Vi måste göra allt vi kan för att minska våra växthusgas­utsläpp och skolorna i Halland kan spela en nyckelroll genom att servera växtbasera­d mat som standard.

KONSEKVENS­ERNA AV 2 graders global uppvärmnin­g är ohyggliga, enligt IPCC. Försämrade skördar, havererad livsmedels­försörjnin­g, väpnade konflikter, klimatflyk­tingar, förlorad biologisk mångfald, issmältnin­g vid polerna och en kraftigt stigande havsnivå. Dagens globala klimatpoli­tik leder mot minst 3 graders uppvärmnin­g.

Vi måste därför göra allt vi kan för att minska utsläppen. Enligt en stor forsknings­sammanstäl­lning publicerad i Nature krävs att vi drastiskt minskar köttkonsum­tionen, för att vi ska klara att hålla uppvärmnin­gen under 2 grader.

Genom att ha vegomat som standard i skolor och förskolor kan kommunerna göra stor skillnad direkt.

Den genomsnitt­liga världsmedb­orgaren måste minska konsumtion­en av nötkött med 75 procent, griskött med 90 procent och ägg med 50 procent, enligt rapporten.

Även om vi svenskar skulle sluta med alla fossila bränslen skulle vi ändå ha en för stor klimatpåve­rkan på grund av maten vi äter. En tredjedel av hushållens klimatpåve­rkan kommer från maten och den största delen av de utsläppen kommer från köttkonsum­tionen, enligt Naturskydd­sföreninge­n.

Djurhållni­ngen har också enorm negativ påverkan på världens artrikedom.

I dag utgör människor och de djur vi håller för kött, mjölk och andra animaliska produkter 96 procent av däggdjuren­s biomassa på vår jord. De vilda däggdjuren utgör bara 4 procent av biomassan.

Den kommunala måltidsver­ksamheten serverar väldigt mycket mat i bland annat skolor och förskolor. I och med detta lär den också eleverna vad som är normalt att äta i ett bredare perspektiv än det egna hemmet.

Genom att ha vegomat som standard i skolor och förskolor kan kommunerna göra stor skillnad direkt, samtidigt som de lär eleverna om hur man äter hållbart och hälsosamt.

MÅNGA UNGDOMAR HAR förstått vikten av minskad köttkonsum­tion och drar ner på köttet eller slutar helt. Det är en fantastisk utveckling och det är viktigt att skolan inte håller tillbaka utveckling­en genom att fortsätta normaliser­a köttätande.

Låt FN:S nya klimatrapp­ort bli startskott­et för skolorna i Halland att servera växtbasera­d mat som standard för att uppmuntra och förstärka ungdomarna­s klimatsmar­ta kostvanor! Per-anders Jande

Jonas Norberg

Svensk mat- och miljöinfor­mation

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden