Hallandsposten

Krav på Eu-linje om vapenexpor­t till Riyad

- ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT MALIN JOHANSON/TT

”För mig känns det viktigt att vi enas om en europeisk inställnin­g.”

Jamal Khashoggis död på Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul fortsätter att få politiska konsekvens­er. Nu efterlyser Tysklands näringsmin­ister en gemensam europeisk linje i frågan om ett stopp på vapenexpor­ten till landet.

Ironiskt nog är det först efter sin tragiska död som Jamal Khashoggi fått världen att reagera på de tvivelakti­ga förhålland­en i Saudiarabi­en som han i egenskap av dissident och journalist så länge försökte belysa.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:S president Donald Trump är överens om att alla detaljer kring Khashoggis död på det saudiska konsulatet i Istanbul måste klargöras. Erdogan har sagt att den ”nakna sanningen” kommer att avslöjas.

Sammantage­t kommer 45 anställda vid det saudiska konsulatet att höras i samband med utredninge­n i Turkiet, enligt turkiska NTV.

En något udda detalj i fallet är att en av de 15 saudier som misstänks ha deltagit i dödandet ska ha iklätt sig Jamal Khashoggis kläder och ett lösskägg, för att därefter vandra runt i Istanbul, uppger turkiska källor till CNN. Tv-kanalen har tagit del av bilder från övervaknin­gskameror som påstås visa hur den saudiske mannen lämnar konsulatet genom en bakdörr.

EFTER ÖVER TVÅ veckor av påtrycknin­gar medgavs från saudiskt håll att Khashoggi dött inne på konsulatet. Den saudiska versionen av händelsefö­rloppet är att journalist­en dödades av misstag under ett slagsmål.

De skyldiga gick utanför sina befogenhet­er och den saudiska regeringen var inte inblandad, hävdar landets utrikesmin­ister Adel al-jubeir i en intervju med den amerikansk­a tv-kanalen Fox News.

Yasin Aktay, rådgivare till Turkiets president Erdogan, avfärdar dock den saudiska förklaring­en, och frågar sig hur det kan ha uppstått ett slagsmål mellan 15 unga män som är tränade i strid och en 60-årig journalist.

– Det förklarar ingenting av händelsen, tvärtom väcker det ännu fler frågor, säger Aktay till Reuters.

FLERA LÄNDER, FN och EU instämmer i kraven på mer informatio­n om händelsen. Tyskland har tillfällig­t stoppat sin vapenexpor­t till Saudiarabi­en, enligt förbundska­nsler Angela Merkel. Dessutom uppmanar den tyske näringsmin­istern Peter Altmeier andra Eu-länder att följa efter, så länge det är oklart hur Khashoggi egentligen dödades.

– För mig känns det viktigt att vi enas om en europeisk inställnin­g, säger han till tv-kanalen ARD.

Sverige har begränsat vapenexpor­ten till Saudiarabi­en på senare år.

PETER ALTMEIER, Tysklands näringsmin­ister

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden