Hallandsposten

Deras bok berättar om badlivoch stränder

HALMSTAD: DOROTA OCH PÄR TAR MED LÄSARE PÅ TIDSRESA

- PER KÅGSTRÖM

Östra stranden ligger öde den oktoberdag som vi träffar Dorota och Pär Lindblad, tillsamman­s med den högintensi­va hunden Beatrix. Det är höstens första riktigt kalla morgon och det kommer rök ur våra munnar.

Men man får förmoda att det var ännu kallare den februarida­g för snart fyra år sedan, när paret promenerad­e på samma strand, och lade märke till lösa föremål i dynerna. Det var allt från tegelstena­r till takpannor och ett sönderrost­ad spritkök – saker som påminde om människors boende och folkliv vid Östra stranden.

– Jag började tänka på min barndoms somrar, säger Pär, 68 år, som är uppväxt i Halmstad.

HAN KAN BERÄTTA om en del av stranden där han ofta badade och peka upp emot dynerna, där hans moster Greta hyrde en stuga sommaren 1956.

Väl hemma på Furet, efter den vintriga promenaden tänkte han på badandets och strandlive­ts betydelse, såväl för honom som för staden Halmstad. Pär, som är före detta lärare, började fundera på att skriva en bok i ämnet.

– Det är konstigt att badlivet inte har dokumenter­ats mer tidigare, med tanke på hur förknippad stan är med havet, säger han.

Dorota, 58 år, som också är lärare, var med på noterna, Hon är uppväxt i Warszawa och hade starka barndomsmi­nnen från olika badorter vid Östersjöku­sten.

– Vi började med att gå igenom våra egna familjealb­um och gamla vykort som vi hade hemma, och blev ännu mer inspirerad­e. Många av bilderna föreställd­e badliv i olika former, säger Pär.

Projektet växte och under de följande åren grävde paret i olika arkiv, som svunna tiders HP, museets fotoarkiv, veckotidni­ngar och uppsatser i utgåvor av Gamla Halmstad.

Resultatet blev ”Badliv i Halmstad” som Dorota och Pär gav ut tidigare i år,

En vintrig promenad ledde till en bok full av sol, värme och salta bad. I den bildrika ”Badliv i Halmstad” berättar Dorota och Pär Lindblad om badandets historia och nutid.

Det är konstigt att badlivet inte har dokumenter­ats mer tidigare, med tanke på hur förknippad stan är med havet.

PÄR LINDBLAD

i Gamla Halmstads regi. Det är en 175 sidor lång bok som tecknar badandets historia och bland annat innehåller badbilder, annonser och tidningskl­ipp från flydda tider.

I DET BILDRIKA kapitlet ”Badkultur” visar två kvinnliga modeller upp baddräkter från olika epoker.

– Det är mina döttrar Sofia och Justina, och flera av baddräkter­na kommer från Agnes nostalgi&vintage, en butik jag och Pär driver i Vallby på Österlen, på somrarna, säger Dorota.

I Badliv i Halmstad har paret inte skrivit om strän-

derna i Frösakull, Ringenäs och Vilshärad, som är väl dokumenter­ade sedan tidigare.

– Men Tylösand var förstås omöjligt att undvika, säger Dorota.

I TVÅ GEDIGNA kapitel behandlas de stadsnära Västra respektive Östra stranden, där det finns många historier att berätta.

Pär har ju upplevt några av dem själv vid Östra stranden, och frågan är vad han tycker om barndomens paradis i dag?

– Själva stranden är fortfarand­e fin men när det gäller det omkringlig­gande badlivet är utveckling­en sorglig. Det var en levande badort från 30- till och med 70-talet, men nu finns det knappt kvar några affärer eller restaurang­er. Man borde kunna utnyttja platsen bättre.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? MINNS DEN SOMMAR. Pär, Dorota och Beatrix promenerar på Östra stranden en kylig oktobermor­gon. Det var den här platsen som inspirerad­e paret att skriva en bok om ”Badliv i Halmstad”.
Bild: ROGER LARSSON MINNS DEN SOMMAR. Pär, Dorota och Beatrix promenerar på Östra stranden en kylig oktobermor­gon. Det var den här platsen som inspirerad­e paret att skriva en bok om ”Badliv i Halmstad”.
 ??  ??
 ??  ?? Dorota och Pär Lindblad.
Dorota och Pär Lindblad.
 ??  ?? TILL SALU. Rusta för badet uppmanas det i denna annons.
TILL SALU. Rusta för badet uppmanas det i denna annons.
 ??  ??
 ??  ?? PÅ VÄG MOT STRANDEN. Två av Pär Lindblads mostrar, en ingift moster och en fjärde kvinna på Östra stranden i slutet av 1930-talet.
PÅ VÄG MOT STRANDEN. Två av Pär Lindblads mostrar, en ingift moster och en fjärde kvinna på Östra stranden i slutet av 1930-talet.
 ??  ?? MODERIKTIG­A. Dorota Lindblads döttrar Sofia och Justina visar upp badmode från 1970-talet.
MODERIKTIG­A. Dorota Lindblads döttrar Sofia och Justina visar upp badmode från 1970-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden