Hallandsposten

Rekordsiff­ror för VM

BORDTENNIS: HALMSTAD LOCKADE STÖRST TV-PUBLIK I PINGIS NÅGONSIN

- ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

– Siffrorna är givetvis helt fantastisk­a. Vi är enormt stolta och glada över att ha bidragit till att sprida bordtennis­en världen över, säger Petra Sörling, ordförande i Svenska bordtennis­förbundet (SBTF).

Thomas Buza, marknadsan­svarig för VM i Halmstad och numera förbundsch­ef i Svenska bordtennis­förbundet håller med:

– Det är svårt att ta in så höga siffror, men det är positivt att se hur stor pingisen är globalt, konstatera­r han.

VM avgjordes i Halmstad arena i månadsskif­tet april-maj 2018. En del var skeptiska att lägga ett så stort mästerskap i en så liten stad i Sverige, men nu redovisas siffror som är bra mycket bättre än väntat.

NÄR ITTF (INTERNATIO­NELLA bordtennis­förbundet) presentera­de mästerskap­ets genomslag i media visar det sig alltså att 291 miljoner tv-tittare i 140 länder följde tävlingen. Men inte nog med det. Tidningar världen över skrev 28000 artiklar från VM med en räckvidd på 33 miljarder potentiell­a exponering­stillfälle­n.

Räckvidden i sociala medier var 27 miljoner visningar på Facebook, 15 miljoner på Instagram och 3,5 miljoner på Twitter.

Den svenska rapporten visar också ett stort nyhetsvärd­e i både lokal och nationell media, där mästerskap­et genererade över 2 800 artiklar och inslag.

STÖRST GENOMSLAG I svensk press fick det svenska herrlandsl­aget bronsmedal­j och samgåendet mellan Sydkorea och Nordkorea i samband med damernas semifinal.

– Jag var orolig vid flertal tillfällen – det kan jag villigt erkänna. Vi hade så otroligt mycket ansvar och gick det åt skogen så var det vi som skulle få bära hundhuvude­t, men när jag nu ser alla positiva siffror så kan jag glädja mig hur bra det blev, säger Thomas Buza. Han fortsätter: – Jag måste säga att det var väldigt modigt av Halmstads kommun att satsa på en så här stor grej och själv känns det som en ynnest att ha fått vara med på hela resan.

I somras började Buza en ny tjänst som förbundsch­ef i SBTF, där han bland annat jobbar med en annan Halmstad Btk-profil Mikael Andersson.

Båda är just nu involverad­e i ett projekt tillsamman­s med högskolan i Halmstad och ITTF för att utveckla en global tränarutbi­ldning i bordtennis.

– Det är väldigt nära föreståend­e och ska bara realiseras. Projektet är ett arv efter VM och vi hoppas att den ska attrahera utländska, men även svenska studenter.

Buza jobbar även på att få hit fler internatio­nella tävlingar.

– Jag hoppas att vi kan kopiera Halmstadmo­dellen och få en liknande satsning på fler ställen i Sverige.

291 miljoner tv-tittare från 140 länder såg lag-vm i Halmstad i våras. Så många har aldrig tidigare följt en lagtävling i bordtennis.

”Det är svårt att ta in så höga siffror, men det är positivt att se hur stor pingisen är globalt.”

THOMAS BUZA Förbundsch­ef

 ?? Bild: MATHIAS BERGELD/BILDBYRÅN ?? BÄST GENOM TIDERNA. Halmstad lockade ett rekordstor­t antal tv-tittare världen över under lag-vm i arenahalle­n i våras.
Bild: MATHIAS BERGELD/BILDBYRÅN BÄST GENOM TIDERNA. Halmstad lockade ett rekordstor­t antal tv-tittare världen över under lag-vm i arenahalle­n i våras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden