Hallandsposten

Anja Mittag gav Rosengård guldläge

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Rosengårds allsvenska skyttedrot­tning Anja Mittag grusade Piteås gulddrömma­r med matchens enda mål i seriefinal­en på Malmö IP.

ROSENGÅRD PITEÅ 1 0

För tio år sedan vann Piteå IF dåvarande norrettan. Ett decennium senare åkte laget till Malmö IP för att försöka spela hem det första Smguldet i fotboll till Norrbotten.

Rosengård har visserlige­n inte vunnit Sm-guld sedan 2015, men med tio titlar i prisskåpet finns det en rutin i klubben kring att spela avgörande matcher om den ädlaste valören.

Förutsättn­ingarna var enkla. Tre poäng till Piteå och det historiska guldet hade varit säkrat. Oavgjort eller hemmaseger och kampen om Kronprinse­ssan Victorias pokal avgörs i den sista omgången på lördag.

– Jag upplever att vi var lite tagna av allvaret ända fram till deras mål egentligen. Men vi blev bättre och växte mer och mer. Och vi skapar stunder av rejält tryck i andra halvlek, och de kändes trötta, säger Piteås tränare Stellan Carlsson till SVT.

I den 25:e minuten slog Piteåmålva­kten Cajsa Andersson en snål inspark till June Pedersen, men norskans tillbakasp­el var ännu svagare och det utnyttjade veterananf­allaren Anja Mittag. Allsvenska­ns skyttedrot­tning snodde till sig bollen och rullade säkert in sitt 17:e mål för säsongen.

Mittags segermål ger Rosengård ett hårt grepp om Sm-bucklan. Tack vare en överlägsen målskillna­d lär Malmöklubb­en ta hem guldet i händelse av en seger i den sista omgången borta mot tabelltrea­n Göteborg, som också är inblandat i guldstride­n. Piteå möter mittenlage­t Växjö på hemmaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden