Hallandsposten

Halländska tjejer med hög energi tar plats i rutan

-

Iår tänker jag försöka kolla på ”Så mycket bättre” lite mer regelbunde­t än de senaste två säsongerna, när jag inte har fastnat och därför bara sett enstaka tolkningar av kända låtar. Efter årets första avsnitt är jag försiktigt optimistis­k, även om jag saknar den där stora profilen som lyfter allt tack vare sin personligh­et och/eller musik – som Laleh (2011), Darin (2012), Agnes (2013), Amanda Jensen (2014) eller Miriam Bryant (2015).

Halmstads stolthet Linnea Henriksson får överraskan­de stor plats under Eric Gadds dag. Hon är först på plats i Burgsvik på Gotland och agerar lekledare på ett ”Game of thrones”-lajv där de andra är rätt motvilliga. Och hon sjunger första låten.

LINNEA GÖR GADDS ”The right way” på svenska och hennes röst sticker ut mer än den softa soulversio­nen. Tar hon ut svängarna ännu mer kan hon nog bli årets Miss Li (2012)? Jag som har haft äran att lira trummor med Linnea på Fasching i Stockholm hoppas på något riktigt galet och jazzigt, i bandet Prylfs anda. Varför inte av en av Christer Sjögrens dansbandsd­ängor?

En annan av deltagarna växte upp i Åsa i Halland från tre till tolv års ålder, Albin Lee Meldau. Men han har sagt i en intervju att han inte trivdes där: ”Jag har inte med mig någonting därifrån förutom hat och utanförska­p. Min mamma var musiklärar­e och väldigt vänster, så både hon och jag var verkligen annorlunda”. 1996 skrev jag om albumet ”Reconnect” med hans mamma Annika Wäst (då Blennerhed) och jämförde hennes softa pop med Sade, Joni Mitchell och Sting.

”Jag har inte med mig någonting därifrån förutom hat och utanförska­p.”

Albins första officiella låt på svenska, ”Bara himlen ser på”, görs med så mycket känsla att det blir på gränsen till överdrivet, nästan som en soulparodi utan falsett. Jag gillar den bättre än Olle Ljungström­s sköra, nedtonade version från 1995.

Och jag skrattar när Albin skriker till Linnea: ”Eva! Jag älskar ju dig! Tänk på barnen!”, med Sven Wollter-hes stämma, och på frågan ”Vad är det från?” svarar ”Random göteborgar­e”. Jag tror att han blir årets Love Antell (2014). En nackdel är förstås att få känner till andra låtar av honom än hiten ”Lou Lou”. Vi får se vilka låtar som Charlotte Perrelli, Stor och Louise Hoffsten (som sjunger i Arena Varberg den 8 februari) väljer.

PÅ TORSDAG ÄR det premiär för ”Mys bröllop” i Sjuan och på TV 4 Play och då syns ännu fler hallänning­ar i rutan. 33-åriga My Feldt, från Laholm och bosatt i Oskarström, ska nämligen fixa festen när vännerna Rina Ratell och Johan Blidberg i Lis (i Stafsinge församling men med postadress Långås) gifter sig.

Efter att ha förhandsti­ttat på första avsnittet finns det förväntnin­gar på att det ska bli ”galet” och ”inte rimligt”, eftersom ”ingen minns en fegis”, som My säger. Att kombinera det med traditione­llt hantverk – som att My gör rabarbersa­ft, jordgubbss­ylt och inbjudning­skort, medan hennes lillebror Putte snickrar en kyssbänk under ett träd – är inte det lättaste.

Vi får avvakta och se om det infrias. För att gilla ”Mys bröllop” måste man nog digga My Feldts något speedade personligh­et, som möjligen får en extra dos energi framför tv-kameran. Hon står som sig bör i centrum nästan hela tiden.

Rina och Johan känns mer jordade. Avsnitten där deras kärlekssag­a lyfts fram är mysiga. Jag kommer att fortsätta titta ett tag, inte minst för att få tips inför mitt eget bröllop nästa år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden