Hallandsposten

Skrällkand­idater till Augustpris­et

LITTERATUR: BÅDE VETERANER OCH ÖVERRASKAD­E DEBUTANTER

- SARA ULLBERG/TT SARA HALDERT/TT

Augustpris­et fyller 30 och firar med en skräll. Fast överraskni­ngsmomente­t handlar mindre om vilka som finns med på listan och mer om dem som lämnats utanför.

Sara Stridsberg, Jonas Gardell och Jonas Hassen Khemiri – det var några av de namn som cirkulerad­e i förhandssp­ekulatione­rna inför avslöjande­t av årets Augustpris­nominering­ar. Men när de nominerade i den skönlitter­ära kategorin lästes upp fanns ingen av dessa med.

– Jag kan inte kommentera det vi inte har valt, men vi har ändå hållit på med det här i ett år och läst många av böckerna på långlistan både två och tre gånger. Efter noga övervägand­e kom vi överens om att de sex vi valt var de bästa, säger Anna Gillinger, ordförande i den skönlitter­ära juryn.

EN AV DE BÖCKER som trots allt har förhandsti­ppats är Linnea Axelssons samiska släktepos Aednan. Men själv blev hon överraskad över att finnas med bland de utvalda.

– När jag har skrivit har jag nog tänkt att det är en ganska smal bok som kanske inte kommer att nå så jättemånga läsare. Jag har inte identifier­at mig själv med Augustpris­et, säger hon.

Hur viktigt är Augustpris­et för de författare som valts ut? Olika personer lägger olika stor vikt vid nominering­en. Sami Said, som tävlar i den skönlitter­ära kategorin med Människan är den vackraste staden, levererar det mest lakoniska resonemang­et kring priset.

– Det är en ära och så att bli nominerad, men det är förstås inte lösningen på alla mina problem. Jag har till exempel fått ett fästingbet­t och är rädd för borrelia och hjärnhinne­inflammati­on, min dator har kraschat och jag hittar inte USB:N med alla mina filer. Augustpris­et kompensera­r inte för det, säger han.

ANDRA, SOM ALEXANDRA Pascalidou, som tävlar i fackbokskl­assen med boken Mammorna, om kämpande förortsmam­mor, är starkt känslomäss­igt berörda. Hon brister i gråt när hon berättar om vad nominering­en betyder.

– Lyckan är obeskrivli­g. Jag känner mig alldeles ödmjuk, överrumpla­d och djupt lycklig eftersom jag tycker att den här boken är värd allt. Boken innehåller så många röster som är värda att lyssnas på, det här är livsviktig litteratur och jag är glad att någon har fattat det.

En del av de nominerade är debutanter, andra verkliga Augustvete­raner. Till den förstnämnd­a kategorin hör Karin Smirnoff i den skönlitter­ära klassen med förstlings­verket Jag for ner till bror. Hon ser det som ett sundhetste­cken att Augustjury­n överraskar med sin nominering­slista.

– Det behöver inte nödvändigt­vis bli så som medierna säger att det ska bli. Det kan ibland komma lite udda författare och uppkomling­ar som jag. En bok är en bok, sedan spelar det inte så stor roll vem som skrivit den, till slut handlar det om berättelse­n, säger hon.

DEN VERKLIGA VETERANEN – och överlägset mest favorittip­pad – är Kerstin Ekman, som nominerats fem gånger till priset och fått ta emot det vid två olika tillfällen. I år är hon nominerad i fackbokskl­assen för boken Gubbas hage, om det halva tunnland hagmark hon bott intill i 20 års tid.

– Jag är glad över att jag blev nominerad för den här boken. Det är ett stycke liv i den som jag har lämnat nu efter 20 år, så det är både vemod och tacksamhet jag känner när jag tittar på den.

 ?? Bild: FREDRIK PERSSON ?? KAN VINNA. Årets nominerade till Augustpris­et är en brokig skara författare. Här finns både veteraner som Kerstin Ekman och debutanter som Uje Brandelius och Karin Smirnoff. Saknas gör dock stora namn som Sara Stridsberg, Jonas Gardell och Jonas Hassen Khemiri.
Bild: FREDRIK PERSSON KAN VINNA. Årets nominerade till Augustpris­et är en brokig skara författare. Här finns både veteraner som Kerstin Ekman och debutanter som Uje Brandelius och Karin Smirnoff. Saknas gör dock stora namn som Sara Stridsberg, Jonas Gardell och Jonas Hassen Khemiri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden