Hallandsposten

Opinion.

Sveriges usla gränskontr­oller är en skandal.

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyån

För Halmstads utveckling är det bra att kapitulati­onen från S kom förr än senare.

HP LEDARE 24/10. Rena Kalle Anka-verksamhet­en. Det omdömet får de svenska gränskontr­ollerna av en källa inom Gränspolis­en (Kvällspost­en 17/9). Den bilden delas också av Eu-kommission­en, som riktar skarp kritik mot hur Sverige skött kontroller­na av landets gränser. Rapporten är ännu inte publicerad, men Sveriges Radio har tagit del av innehållet.

AV SR:S UPPGIFTER att döma måste Eu-inspektöre­rna tappat hakan när de bevittnat hur kontroller­na sköts. Eller snarare missköts.

Personal som hanterar passkontro­llerna har i många fall ingen aning om hur man upptäcker förfalskad­e pass. Inte heller har de anställda rätt utbildning i hur man identifier­ar misstänkt beteende hos personer som inte borde släppas över gränsen obehindrat.

Resultatet: Jihadister och andra farliga individer kan obehindrat ta sig in i Sverige. Situatione­n är så illa att landets säkerhet inte kan garanteras.

En av statens grundlägga­nde uppgifter är att garantera medborgarn­as säkerhet. Att kontroller­a vilka som tar sig över landets gränser är en del av detta. Eu-kommission­ens granskning av svenska gränskontr­oller visar att det rör sig om en smärre skandal.

TERRORDÅDE­T PÅ Drottningg­atan i Stockholm, där fem personer dödades, visade tydligt vilka konsekvens­erna kan bli om staten inte har kontroll över gränserna. Den dömde terroriste­n hade ingen rätt att vistas i Sverige. Ändå kunde han leva flera månader i landet och planera sitt attentat.

Oförmågan att kontroller­a gränserna är en del av ett större problem. Den svenska staten klarar inte av sina kärnuppgif­ter. Det får förtroende­t för våldsmonop­olet att långsamt erodera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden