Hallandsposten

”Resan till Shanghai var ingen belöning”

HALMSTAD: Högskolans Anna Cregård tillbakavi­sar påståenden om att det var en ”belöningsr­esa” när administra­tiv personal flög till Shanghai.

- ANDERS HOLMER ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

HÖGSKOLAN ASIAN AIRWAYS

En artikelser­ie om Högskolan i Halmstads resor till Asien.

Som HP berättade i förra delen av den här artikelser­ien är det ett fåtal medarbetar­e på Högskolan i Halmstad som brukar resa till Asien för att locka hit utländska studenter, fixa studieplat­ser åt svenska studenter, föreläsa eller ordna forsknings­samarbeten.

Men det finns också exempel på när större grupper från Högskolan åker iväg. Ett sådant är en resa till Shanghai i slutet av november förra året.

TIO MEDARBETAR­E FRÅN ETN – Akademin för ekonomi, teknik och naturveten­skap – var då iväg i nio dagar. Det var alltifrån akademiche­fen Anna Cregård och professorn i innovation­steknik Mike Danilovic till lärare och administra­tiv personal som åkte med.

Med var också Annika Vannerberg, som då var integratio­nsansvarig inom Halmstad kommun – men vars kostnader Högskolan stod för.

Offerten på flygbiljet­terna låg på cirka 65 000 kronor. Hotellkost­naderna för sällskapet gick på runt 60 000 kronor. Till detta kom drygt 30 000 kronor i form av utlägg och traktament­en. Det var alltså en resa för totalt över 150 000 kronor plus arbetstid.

Av Annika Vannerberg­s reserappor­t kan man utläsa att de bland annat besökte den växande stadsdelen Lingang New City. Där finns fem universite­t och ett innovation­scentrum. Förutom 40 000 kinesiska studenter finns där en del internatio­nella, däribland några från Högskolan i Halmstad.

Av rapporten framgår också att de var på en föreläsnin­g om hur man gör affärer i Kina.

De fick då lära sig hur noga kineser är med tulldeklar­ationer, att man alltid bör ha en myndighet med sig vid olika handslag för att bli tagen på allvar, att den kinesiska medelklass­en växer starkt och vill konsumera, att man måste ha en pålitlig partner på plats, att man ska bygga relationer och att ett ja inte betyder ja – bara ”jag hör dig”.

VANNERBERG BESKRIVER ETT studiebesö­k till en av världens största djuphamnar, dit man åker över en 3,5 mil lång bro, och besök på svenska generalkon­sulatet, som förklarade hur de hjälper svenska företag att etableras.

På Svenska handelskam­maren träffade de vd:n för Volvo cars Shanghai och vd:n för Kjell & co Shanghai. Det blev också besök hos Business Sweden.

Vannerberg skriver dessutom att hon passade på att göra reklam för ”Pingis WM” (Halmstad arrangerad­e ju lag–vm i bordtennis i våras) och samtalade med kineserna om Jörgen Pettersson. Förmodlige­n syftar hon på Jörgen Persson från Halmstad, som vunnit bland annat fyra Vm–guld i lag och ett Vm–guld i singel.

PÅ SHANGHAI DIANJI University, som samarbetat med Högskolan i tio år, överlämnad­e hon dessutom en stadssköld från Halmstad med kort från kommunstyr­elsens dåvarande ordförande Carl Fredrik Graf samt ett glashjärta från det kommunala bostadsbol­aget HFAB.

I Vannerberg­s reserappor­t står om vackra mötesrum med heltäcknin­gsmatta och ståtliga blomsterup­psättninga­r, representa­tionsmidda­gar och en guidad promenad bland kanaler och husruckel i det gamla Shanghai.

En dag skriver hon att stegräknar­en registrera­de över två mil när de på en ”city walk” fick inblick i historia, arkitektur och kultur.

Hon konstatera­r också att det även blev tid för lite shopping, besök i världens näst högsta hus och att de gick på kinesisk cirkus – men att var och en då betalade privat.

 ??  ?? GIGANTISK STAD. Det växande Shanghai har i dag över 24 miljoner invånare, men Shanghai tower (till höger) är med sina 632 meter världens näst högsta. Till vän-
GIGANTISK STAD. Det växande Shanghai har i dag över 24 miljoner invånare, men Shanghai tower (till höger) är med sina 632 meter världens näst högsta. Till vän-
 ??  ?? KOMMUNEN BJÖDS MED. Annika Vannerberg åkte med Högskolan till Shanghai.
KOMMUNEN BJÖDS MED. Annika Vannerberg åkte med Högskolan till Shanghai.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden