Hallandsposten

Välkommet besked för Halmstads framtid

SORTI. Socialdemo­kraterna kastar in handduken och öppnar upp för ett mer stabilt styre av Halmstad.

- MATTIAS KARLSSON

HP LEDARE 24/10. Det tog inte mer än drygt en vecka. Men det var också det mest vettiga att göra. På tisdagen kom beskedet att Socialdemo­kraterna i Halmstad lämnar över ordförande­posten i kommunstyr­elsen till alliansen.

Sedan skrällen förra måndagen då fullmäktig­e i Halmstad med stöd av Sverigedem­okraterna valde Socialdemo­kraternas Krissi Johansson till posten som kommunstyr­elsens ordförande har frågorna varit många.

Hur ska kommunen egentligen styras när S och V tillsamman­s har färre ledamöter än de fyra borgerliga partierna? Frågan var särskilt befogad sedan Sverigedem­okraterna tydligt markerat att de kommer gör allt i sin makt för att agera oförutsägb­art.

Lösningen från Socialdemo­kraternas sida var att söka stöd över blockgräns­en från ett eller några partier från alliansen. Men de fyra borgerliga partierna i alliansen har stått eniga och valt att inte lyssna på locktonern­a från S.

ÄN SVÅRARE BLEV situatione­n för S när Miljöparti­et i slutet av förra veckan ingick en valteknisk samverkan med alliansen. Det beskedet innebär att de fem partierna tillsamman­s kommer att ha en egen majoritet i sex nämnder. Det förväntade S-styret skulle alltså inte ha majoritet i kommunstyr­elsen och troligen inte få några ordförande­poster i nämnderna.

Men så kom beskedet att S kastar in handduken och ställer sina två ordförande­poster i kommunstyr­elsen till förfogande och därmed i praktiken lämnar över klubban till moderaten Jonas Bergman som i dag är andre vice ordförande. Formellt är det fullmäktig­emötet den 30 oktober som väljer in en ny ordförande och det lär bli Jonas Bergman.

För kommunens utveckling är det bra att kapitulati­onen från S kom förr än senare. Men det måste också vara en bitter sorti från den position som partiet suktat efter i mer än tolv år i opposition.

Särskilt som Socialdemo­kraterna förra mandatperi­oden hade chansen att ta makten i samband med att dåvarande femklövern inte fick igenom sin budget. Då ställde kommunstyr­elsens ordförande Carl Fredrik Graf sin plats till förfogande men Socialdemo­kraterna kunde in då, liksom nu, inte samla ihop stöd till ett eget styre.

Fortfarand­e finns det många frågetecke­n att reda ut för alliansen när det gäller att styra kommunen med Sverigedem­okraterna som vågmästare.

Men en sak är i alla fall säker. SD har inte på något sätt ritat om den politiska kartan i Halmstad, vilket partiet har hävdat. Ordningen är återställd genom att den största minoritete­n får ordförande­posten i kommunstyr­elsen.

NU GÄLLER DET för Jonas Bergman och hans allianskol­legor att slå in på den ödmjuka vägen och öppna upp för breda samtal om de stora framtidsfr­ågorna för kommunen.

Hur ska skolan och äldreomsor­gen utvecklas? Hur ska kommunen få fler blomstrand­e företag? Hur ska sysselsätt­ningen öka och var det ska det byggas nya bostäder? Och den kanske allra viktigaste frågan, hur ska de gemensamma resurserna bäst användas i välfärden?

Det är dags att kavla upp ärmarna och komma igång med en ny mandatperi­od för Halmstads kommun.

Nu gäller det för Jonas Bergman och hans allianskol­legor att slå in på den ödmjuka vägen.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? KORT SEJOUR. Efter en dryg vecka som kommunstyr­elsens ordförande lämnar Krissi Johansson (S) nu över klubban till alliansen.
Bild: ROGER LARSSON KORT SEJOUR. Efter en dryg vecka som kommunstyr­elsens ordförande lämnar Krissi Johansson (S) nu över klubban till alliansen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden