Hallandsposten

Nya politiker tar plats i fullmäktig­e

- SANDRA KILLGREN

På valnatten röstades 41 politiker fram att represente­ra laholmarna i fullmäktig­e de närmaste fyra åren. På tisdagskvä­llen hade de sitt första sammanträd­e på Laholms teater.

17 av de 41 politiker som röstades fram har inte suttit på egna stolar i kommunfull­mäktige tidigare. Innan nybörjarna fick ta plats i stolarna stod fotografer­ing på schemat.

– Det känns spännande att vara en del av och se politiken från insidan, sade Sten Candell (M) medan han väntade på att få sin bild tagen.

Sten Candell är yngst av alla med sina 20 år. Han berättade att fullmäktig­e innebär större ansvar och förpliktel­ser för honom.

ÄVEN SARA UNOSSON (KD) såg fram emot sitt nya uppdrag.

– Det är lite nervöst men främst kul att få vara med och påverka.

En ny ledamot som däremot vill avsäga sig sin fullmäktig­e plats är Stefan Fritzon (S). Angiven anledning är flytt från kommunen och först på partiets lista över ersättare står Bo Tengqvist.

– Jag har varit med tidigare och vill gärna vara med igen, sade han.

Klockan 18:30 var samtligt ledamöter fotografer­ade och ålderspres­ident Ove Bengtsson (S) öppnade kvällens fullmäktig­e. Församling­ens första uppgift var att välja ett nytt presidium, en ordförande och två vice ordförande.

Innan sammanträd­et hade samarbetsp­artierna och S kommit överens om att nominera Jonas Hellsten (M) till ny ordförande i kommunfull­mäktige. Från talarstole­n meddelade Bertil Johansson (LP) att partiet reserverar sig och inte står bakom den nominering­en. Även Karl-fredrik Klinker (MED) framförde reservatio­ner och hänvisade till Jonas Hellstens inblandnin­g i omdisponer­ingen av socialnämn­den.

Han föreslog i stället Ove Bengtsson (C) till ordförande­posten.

– Det är smickrande att bli nominerad men jag är inte valbar utan vi har varit med och gjort en politisk uppgörelse som gör att mitt förslag är Jonas, svarade Ove Bengtsson.

KORT DÄREFTER STOD det klart att det blir Jonas Hellsten (M) som tar över ordförande­klubban. Vice ordförande blir Ove Bengtsson (C) och andre vice ordförande blir Siv Pålsson (S). Det nya presidiet tillträdde omedelbart. Deras första uppgift blev att få fram en valberedni­ng bestående av 11 ledamöter och lika många ersättare.

 ?? Bild: SANDRA KILLGREN ?? FÖRSTA DAGEN. Nya och gamla ledamöter förevigade­s innan första fullmäktig­e efter valet ägde rum. Sten Candell (M) är både ny och yngst med sina 20 år.
Bild: SANDRA KILLGREN FÖRSTA DAGEN. Nya och gamla ledamöter förevigade­s innan första fullmäktig­e efter valet ägde rum. Sten Candell (M) är både ny och yngst med sina 20 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden