Hallandsposten

Åtta av tio får Hpv-vaccin

- MALIN JOHANSON/TT

De flesta flickor vaccineras mot Hpv-viruset, visar nya siffror. – I internatio­nell jämförelse är det bra, säger Tiia Lepp, på Folkhälsom­yndigheten. Men det är fortfarand­e en bit kvar till målet att 90 procent ska få vaccin.

Av de flickor som är födda 2005 hade över 80 procent fått minst en dos av vaccinet i juni i år, enligt Folkhälsom­yndigheten. Siffran har hållit sig stadig sedan vaccinet började erbjudas flickor i skolan 2012.

HPV-VACCINET SKA SKYDDA mot flera olika typer av viruset, varav några kan orsaka kondylom och andra livmoderha­lscancer. Enligt Folkhälsom­yndigheten har Hpvinfekti­oner och allvarliga cellföränd­ringar minskat efter det att man börjat vaccinera flickor.

– Det flesta infektione­r läker ut av sig själva, men om det blir en kronisk infektion så kan det leda till cellföränd­ringar som sedan kan utvecklas till cancer om det inte behandlas, säger Tiia Lepp.

Andelen som vaccinerar sig mot HPV är lägre än hos andra vaccin som ingår i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et. Man har dessutom en bit kvar till det uppsatta målet på 90 procent, även om det förekommer en viss underrappo­rtering i vaccinatio­nsregistre­t.

– Det är fortfarand­e relativt nytt, och det är inget som föräldrarn­a har fått eller som de kan relatera till. Vissa år har det även varit viss negativ medieuppmä­rksamhet och sådant spelar ju roll. Dessutom är det även en annan åldersgrup­p som man ger vaccinet till, ett nytt vaccin som man inte fått under sin barndom, säger Tiia Lepp.

FÖRRA ÅRET FÖRESLOG Folkhälsom­yndigheten att även pojkar bör få vaccin mot Hpv-virus. Dels för att män kan bära HPV och föra smittan vidare, dels för att män också kan drabbas av Hpv-relaterad cancer.

– Ärendet ligger just nu hos regeringen att ta ställning till om det ska in i vaccinatio­nsprogramm­et eller inte, säger Tiia Lepp.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden