Hallandsposten

Boende vill byta ut gamla lindar i allé

- CECILIA WELIN

”Alléer har dessutom extra höga naturvärde­n.” PATRIK CEDERLEUF, landskapsi­ngenjör

De gamla lindarna i allén utmed Snöstorpsv­ägen har blivit ett problem. Det anser ett par grannar som föreslår att de ska tas bort.

I en skrivelse påpekar grannarna att lindarna genom åren har vuxit sig nio, tio meter höga och har mycket stora trädkronor och kraftiga rotsystem.

Detta ställer till problem då grenar faller ner vid kraftig blåst eller rivs ner av de tunga, höga lastbilarn­a som trafikerar vägen, anser grannarna.

Dessutom bryter rotsysteme­n upp asfalten på gångbanan och mängder med löv, näsor och frömjöl sätter igen dagvattenb­runnar och stuprännor, tillägger de.

Grannarna föreslår att kommunen tar ner de äldsta träden, och därmed bara har kvar träd på en sida av Snöstorpsv­ägen, och att övriga lindar byts ut efter hand mot mer lågväxande träd.

Kommunen har ännu inte gjort någon bedömning på plats, men enligt Patrik Cederleuf, landskapsi­ngenjör, går förslaget stick i stäv med målsättnin­gen att ha ett trädbestån­d i staden som främjar en god livsmiljö, som är långsiktig­t hållbart och ger ett mervärde för människor.

– Jag bedömer att de aktuella träden är strax över 50 år gamla och många av de ekosystemt­jänster som träd kan ge, exempelvis luftrening, börjar först på allvar levereras vid den här åldern, uppger han.

Alléer har dessutom extra höga naturvärde­n och är skyddade enligt miljöbalke­n, tillägger Patrik Cederleuf.

– Det betyder att vi inte får ta bort eller skada allén utan en dispens från länsstyrel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden