Hallandsposten

Hbtq-politiker

USA: REKORDMÅNG­A HBTQ-PERSONER PÅ VALSEDLARN­A

-

En lesbisk kvinna vill bli guvernör i Texas och en transsexue­ll detsamma i Vermont. Men glädjen över rekordmång­a hbtq-personer på valsedlarn­a grumlas av uppgifter om att Vita huset vill ha en snävare definition av kön. – Vi kommer inte att låta Trump inskränka transsexue­llas rättighete­r, säger Neil Rafferty, gay och delstatspo­litiker.

Tidigare i år räknade organisati­onen Victory Institute, som arbetar för att öka antalet hbtq-personer i politiken, till över 430 öppet homo, bi- och transsexue­lla eller queerperso­ner bland kandidater­na inför valen i USA den 6 november. Sedan dess har vissa slagits ut i primärval, men minst 240 är kvar inför kongress-, delstats- och lokalvalen. Det är rekordmång­a.

– Tiden har nog inte varit mogen tidigare, många har varit rädda för att få sin homosexual­itet exponerad, konstatera­r demokraten Rafferty, som tidigare varit marinkårss­oldat och nu arbetar med hiv-smittade.

– Men mycket har förändrats under min livstid, nu handlar det tack och lov mer om hur kvalificer­ad man är.

HAN ÄR DEN ANDRA öppet homosexuel­la som kandiderar till en plats i delstatpar­lamentet i det konservati­va Alabama.

I hans storstadsd­istrikt finns väljare som stödjer honom enbart för att de vill se en hbtq-person i delstatsst­yret, men de flesta har förmågan att se politiska budskap bortom en kandidats sexualitet, säger han. I Raffertys fall handlar det om satsningar på sjukvård och psykisk hälsa samt stöd till krigsveter­aner.

– Jag tjänade mitt land och var gay hela tiden, men i det militära kunde jag inte vara öppen med vem jag var. Nu är det annorlunda.

Efter att ha varit placerad i bland

 ??  ?? POLITISKT ENGAGERADE. Transsexue­lla Christine Hallquist (uppe till vänster) är Demokrater­nas guvernörsk­andidat i re Dallas-sheriffen Lupe Valdez (uppe till höger) försöker vinna guvernörsv­alet i Texas. Tammy Baldwin, demokratis­k
POLITISKT ENGAGERADE. Transsexue­lla Christine Hallquist (uppe till vänster) är Demokrater­nas guvernörsk­andidat i re Dallas-sheriffen Lupe Valdez (uppe till höger) försöker vinna guvernörsv­alet i Texas. Tammy Baldwin, demokratis­k

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden