Hallandsposten

”Fler borde resa”

HALMSTAD: ”EGENTLIGEN ÄR DET VÄLDIGT LITE TID VI LÄGGER PÅ DETTA”

- ANDERS HOLMER ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Vicerektor Anders Nelson vill att Högskolans tjänsteres­or utomlands ska bli fler.

”Genom att man möter människor från andra länder ökar förståelse­n för att man kan göra saker på olika sätt.” ANDERS NELSON

Vicerektor

Vicerektor Anders Nelson vill att Högskolans tjänsteres­or utomlands ska öka. Han betonar att tiden som lagts på Asienresor bara är tre promille av lärosätets totala arbetstimm­ar. – Kunskap är inte längre en nationell angelägenh­et. HÖGSKOLAN ASIAN AIRWAYS

En artikelser­ie om Högskolan i Halmstads resor till Asien.

Efter att ha sett vad HP kommit fram till i granskning­en av Högskolan i Halmstads tjänsteres­or till Asien under 2013–2017 tycker inte Anders Nelson att drygt 200 resor för närmare 5 miljoner kronor och över 2 000 arbetsdaga­r är särskilt mycket. Tvärtom.

– Sett till hur många arbetstimm­ar som Högskolans personal producerar totalt är det egentligen väldigt lite tid vi lägger på dessa resor.

– Vi behöver fundera på hur vi ska kunna involvera en större andel av personalen i våra olika projekt utanför Sveriges gränser.

Sedan ett år tillbaka är Anders Nelson vicerektor, bland annat med uppdraget att stärka internatio­nalisering­en vid Högskolan i Halmstad.

– VI HAR många globala utmaningar framför oss – och det finns inget land som kan lösa dem på egen hand.

Han pekar på att ett av Högskolans åtta strategisk­a mål till år 2020, som klubbades 2013, är att ”det nationella och internatio­nella utbytet och samarbetet i utbildning och forskning ska öka”.

– På vissa områden har vi saker att lära ut till andra länder, exempelvis när det gäller öppenhet och transparen­s. På andra områden, som inom it och teknikutve­ckling, har vi mycket att lära utifrån.

– Jag har läst sådana resonemang, men på Högskolan i Halmstad pratar vi inte om det på det sättet, säger Anders Nelson och tillägger:

– Vi ska inte satsa på internatio­nalisering i stället för något annat – utan för att det ger mervärden.

Han lyfter fram att underlaget av svenska studenter inom naturveten­skap och teknik är så litet att volymerna inte räcker till att starta utbildning­ar på avancerad nivå utan hjälp av studenter utifrån.

– En del av dem som kommer hit från exempelvis Asien för att plugga i Halmstad kanske stannar och blir verksamma här. Sådant är också viktigt om vi ska kunna kompetensf­örsörja industrin och välfärden.

VICEREKTOR­N VILL OCKSÅ bredda utbytesver­ksamheten så att fler studentgru­pper ska få internatio­nella erfarenhet­er. I dagsläget skiljer det mycket mellan olika utbildning­ar.

– Genom att man möter människor från andra länder ökar förståelse­n för att man kan göra saker på olika sätt.

Men för att utbytena ska bli attraktiva menar han att det krävs förberedan­de studiebesö­k innan några avtal skrivs.

–Jag var själv och besökte en handfull lärosäten i Vietnam förra året. På så vis kan man bilda sig en uppfattnin­g om huruvida campuslive­t där kan verka lockande för en svensk student och se ifall studentbos­täder ligger bra till eller bara i ödsliga höghus i förorter.

 ??  ??
 ??  ?? VILL ATT FLER SKA RESA. Anders Nelson har i uppdrag att stärka internatio­nalisering­en på Högskolan – och befinner sig just nu i Shanghai. ”Vi ska inte bara resa till Asien”, säger han och tar som
VILL ATT FLER SKA RESA. Anders Nelson har i uppdrag att stärka internatio­nalisering­en på Högskolan – och befinner sig just nu i Shanghai. ”Vi ska inte bara resa till Asien”, säger han och tar som
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? exempel att ett betydande antal lärare och forskare i Halmstad har utbyte med Australien.
Bild: ROGER LARSSON exempel att ett betydande antal lärare och forskare i Halmstad har utbyte med Australien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden