Hallandsposten

Läkare får kritik efter dödsfall

- JONNA NILSSON

När läkaren skickade iväg patientens blodprov för analys fick hen inte fullständi­ga svar, och begärde heller inte ut det. Patienten fick efter fortsatta besvär uppsöka akutvård, men hälsan var då så försämrad att hen avled nio dagar senare. Nu kritiseras läkaren av Ivo.

Patienten hade under flera år regelbunde­t sökt vård hos kliniken i Halmstad där läkaren var verksam, för behandling av flera diagnoser och symptom. Bland annat för sina hudproblem som bestod i klåda och utslag på armar och ben.

Läkaren som nu kritiseras skickade under utredninge­n av hudproblem­en vidare patientens blodprov för analys.

Mottagaren var Hallands sjukhus i Halmstad. Provsvaren från sjukhuset gav inget särskilt utslag, vilket gjorde att läkaren i stället hänvisade patienten vidare till en hudläkare. Inte heller hos denne fann man något hos patienten som kunde diagnostis­eras.

PATIENTEN, SOM UPPLEVDE att problemen fortsatte, uppsökte till slut akutvård. Där konstatera­des att hen led av levercance­r. Sjukdomen var vid tillfället för diagnosen så långt gången att patienten avled nio dagar senare.

I efterhand står det klart att provsvaren som skickades från sjukhuset i Halmstad till läkaren inte innehöll alla de komponente­r som hade behövts för att ställa rätt diagnos. Bland annat saknades de svar som gällde just levern.

Kliniken där läkaren är verksam hävdar att läkaren gjort allt hen kunnat, eftersom att man från klinikens sida inte hade informatio­n från sjukhuset om att vissa provresult­at saknades. Man hävdar att felet i stället låg i bristande provsvarsr­utiner.

MEN INSPEKTION­EN FÖR vård och omsorg, Ivo, skriver i sin kritik att läkaren inte enbart kan förlita sig på tekniksyst­em, utan själv borde efterfråga­t de uteblivna svaren.

Hade så gjorts hade patienten kunnat få sin diagnos tidigare och behandling kunnat påbörjas flera månader tidigare, skriver Ivo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden