Hallandsposten

SPORT. Intensivt men givande debutår för cykelproff­set

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

”Det har blivit ett riktigt hårt år, men jag har fått med mig väldigt mycket erfarenhet­er. ” ANDREAS ANDERSSON

cykelproff­s

Tufft – men kul och lärorikt. Så sammanfatt­ar Andreas Andersson, 19, sitt första år som cykelproff­s i Belgien. Men inför 2019 står Oskarström­skillen utan lag. – Det har gått i konkurs och det är väldigt många frågetecke­n, säger han.

Från början skulle det ha varit två halländska proffs i belgiska T.palm-pole Continenta­l Wallonstal­let i år, men Hampus Anderberg fick säsongen förstörd av en benskada och har inte kunnat tävla alls.

Andreas Andersson har tävlat desto mer. Tillbaka i Sverige efter säsongsavs­lutningen räknar han till närmare 60 starter under året.

– Det har varit ett långt år. Det började med ett träningslä­ger på Mallorca runt den 10 februari och jag körde den sista tävlingen den 13 oktober. Så det har blivit nästan två månader längre i båda ändarna mot vad junioråren var.

DEBUTÅRET INTE BARA som proffs utan också som senior har varit kämpigt, men också givande.

– Som junior körde jag alltid många etapplopp, men nu har det nästan varit 50 endagstävl­ingar. Det sliter väldigt hårt på kroppen. Jag tror att nu under de senaste tre månaderna, efter SM, förlorade jag tre kilo – det bara går ut när man tävlar var och varannan dag. Andreas Andersson fortsätter: – När jag gav mig in på detta visste jag inte riktigt vad det var jag gjorde. Jag hade lite mer förhoppnin­gar och trodde att det skulle bli lite lättare än vad det har blivit. Det har blivit ett riktigt hårt år, men jag har fått med mig väldigt mycket erfarenhet­er.

– Tänker jag tillbaka så har nog lärt mig minst en sak i varje tävling jag har kört. Sedan har utveckling­skurvan bara gått uppåt under hela året, så nu i de sista tävlingarn­a i höst har jag varit med och tävlat framme i fronten av tävlingen och på riktigt stora tävlingar också. Jag är väldigt nöjd med året.

MEST TILL FREDS är han med Binche–chimay–binche den 2 oktober.

– Det ingår i den belgiska endagscupe­n och de riktigt stora lagen är med och kör. Jag lyckades gå med i morgonutbr­ytningen och satt även med framme i de främre grupperna mot slutet.

– Sedan räcker jag inte till när det blir en fem timmar lång tävling utan jag blev väldigt trött och seg de sista två-tre milen, men jag lyckades ändå ta mig i mål på 69:e plats och jag är före killar som Niki Terpstra, som vann Flandern runt i våras och har vunnit Paris–roubaix.

– Så det var nog egentligen årets bästa dag. Men då var det halländskt väder också, sju-åtta grader och ösregn – det passar mig bra.

Var Andreas Andersson tävlar 2019 är dock oklart. Ledningen för T.palm-pole Continenta­l Wallon meddelade nyligen att stallet måste läggas ned av ekonomiska skäl.

Han hoppas hitta ett annat lag, men är sent ute.

– Många lag brukar bli fulla redan i mitten på september så det gäller att dra i de kontakter man har. Det känns väldigt oroligt och lite jobbigt, men förhoppnin­gsvis vet jag inom två-tre veckor. Skulle det skita sig helt och hållet är planen att jag åker ner till Belgien själv och tävlar utan lag.

 ??  ??
 ?? Bild: ARNAUD GUILLAUME ?? ÅRETS BÄSTA. Andreas Andersson från Oskarström (i mitten) slog bland andra Flandern runt-vinnaren Niki Terpstra i Binche–chimay–binche i början av oktober, vilket han räknar som höjdpunkte­n under första året som cykelproff­s i belgiska stallet T.palm-pole Continenta­l Wallon.
Bild: ARNAUD GUILLAUME ÅRETS BÄSTA. Andreas Andersson från Oskarström (i mitten) slog bland andra Flandern runt-vinnaren Niki Terpstra i Binche–chimay–binche i början av oktober, vilket han räknar som höjdpunkte­n under första året som cykelproff­s i belgiska stallet T.palm-pole Continenta­l Wallon.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? OKLAR FRAMTID. Andreas Andersson vill fortsätta som proffs, men det blir inte i T.palm-pole Continenta­l Wallon, som har lagts ned av ekonomiska skäl.
Bild: JARI VÄLITALO OKLAR FRAMTID. Andreas Andersson vill fortsätta som proffs, men det blir inte i T.palm-pole Continenta­l Wallon, som har lagts ned av ekonomiska skäl.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden