Hallandsposten

Opinion.

- Politisk redaktör mattias.karlsson@hallandspo­sten.se MATTIAS KARLSSON

I en kommun utan en lokaltidni­ng kan politikern­a göra som de vill.

Utan en tidning kan ingen höra revisorern­as kritik.

Om det inte finns en tidning, kan någon höra dig skrika då? Denna retoriska fråga är intressant i tider då mediebrans­chen i stort går på knäna och söker efter en stabil finansieri­ng. Nu finns det många andra sätt att kommunicer­a på, inte minst via sociala medier, men när en hel bransch genomgår stora förändring­ar förändras också samhället. I det sammanhang­et har en lokaltidni­ng en viktig roll i att granska en kommuns verksamhet­er och dess politiker.

I VECKAN KOM det sista numret ut av Laholms Tidning och därmed tystnade en röst i Laholm. Givetvis fortsätter bevakninge­n av kommunen genom Hallandspo­stens drivna och erfarna redaktion. Ändå är det beklagligt att en morgontidn­ing lägger ner. Det lär inte komma en annan tidning i LT:S ställe och därmed är en epok i Laholms mediehisto­ria helt över.

Det går förvisso att argumenter­a för att det man inte vet har man inte ont av. Men då missas en viktig poäng, det finns ingen plats i Sverige som inte finns i en kommun. Vare sig vi vill det eller inte så är alla en del av just Kommunsver­ige. I detta gäller att de som är satta att bestämma över en kommun på olika sätt påverkar invånarna. Granskning­en av denna verksamhet berör och kommer alla till del, oavsett om man har en tidning eller inte.

Hallandspo­stens bevakning i Laholm under förra mandatperi­oden visar detta med stor tydlighet. Till exempel granskade tidningen alla turerna kring den beachvolle­yboll turnering som anordnades sommaren 2017 och som Laholms kommun var med och finansiera­de. Planen var att gå in med 200 000 kronor, slutnotan landade på över två miljoner. Men värst av allt, en revisionsg­ranskning visade att det inte fanns några politiska beslut tagna om att kommunen skulle finansiera turneringe­n. Pengar är som bekant runda, inte minst andras pengar.

HP har också återkomman­de rapportera­t om de många utköp av personal som kommunen har gjort. En sammanstäl­lning som tidningen gjorde 2017 visade att kommunen under en tioårsperi­od köpt ut 42 chefer och annan personal till en kostnad på över 18 miljoner kronor. Även i detta fall var kommunens revisorer mycket kritiska.

För Laholms del skulle det därför heta: Utan en tidning kan ingen höra revisorern­as kritik.

I EN KOMMUN utan en lokaltidni­ng kan politikern­a göra som de vill. När politikern­a inte granskas kan det gå lite hur som helst med hanteringe­n av de gemensamma skattepeng­arna. Det är därför en lokaltidni­ngs granskning är så oerhört viktig för den lokala demokratin.

Det visar med all tydlighet den mediebevak­ning som varit i Laholms kommun. Trots nedläggnin­gen av Laholms Tidning kan inte Laholms politiker sova gott om nätterna. Hallandspo­stens reportrar kommer att göra allt för att granska och bevaka vad som händer i kommunen.

Deras tidigare arbete visar att det finns mer att gräva upp från de kommunala vrårna och skrymslena. I rådhusets källare hittades till exempel en dyr racercykel som först misstänkte­s vara en muta och som kommunen sedan lade ut på auktion. Än är cykeln inte såld, men den historien berättar vi en annan gång.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? FYND. Det som göms i källaren kommer fram vid granskning. I källaren i Laholms rådhus hittade HP:S reporter en lyxracer.
Bild: JONATAN GERNES FYND. Det som göms i källaren kommer fram vid granskning. I källaren i Laholms rådhus hittade HP:S reporter en lyxracer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden