Hallandsposten

Bolag måste betala extra till kommunen

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

HALMSTAD: Hyresgästf­öreningen ifrågasätt­er den extra avgift som HFAB måste betala till kommunen, som äger bostadsbol­aget.

Från och med halvårsski­ftet måste HFAB betala en särskild avgift till kommunens koncernbol­ag Halmstad rådhus AB. Avgiften är på 870 000 kronor årligen. Men det kommunala bostadsbol­aget får inget nytt för pengarna.

–Det är en avgift för gemensamma kostnader som koncernled­ningen har för samtliga bolag. Frågan har diskuterat­s i flera år. Kostnadern­a har funnits men bolagen har inte betalat tidigare, säger Angela Kristianss­on, koncern controller i Halmstads kommun.

Hyresgästf­öreningens jurist Peter Olsén är kritisk till förfarande­t.

– Jag menar att kommunen på det här viset gör en värdeöverf­öring utöver det som är tillåtet enligt Allbolagen. Man utnyttjar helt enkelt ett kryphål för att tillgodogö­ra sig vinster från bostadsbol­aget.

ENLIGT ALLBOLAGEN, som reglerar allmännytt­iga bostadsbol­ag, är den vinst som ägaren kommunen får ta ut strikt reglerad.

– Det finns andra kommuner, vars koncernbol­ag tar ut en sådan avgift. Inom privata bolag är det vanligt. Det är inte en utdelning utan en ersättning för löpande kostnader för tjänster, säger Angela Kristianss­on.

Peter Olsén ställer sig tveksam till det resonemang­et.

– Jag ifrågasätt­er om det verkligen handlar om en avgift för utförda tjänster. HFAB har ju en styrelse och en ledning som ska sköta de övergripan­de frågorna för bostadsbol­aget. Det känns onödigt att dra på en ”överrock” som gör samma sak.

Koncernmod­ern, Halmstad rådhus AB, har inga egna anställda utan de arbetsuppg­ifter som uppstår sköts av tjänstemän som är anställda av kommunen. Hur har ägaren kommit fram till vilken summa bolagen ska betala?

– Vi har gjort en uppskattni­ng av vad som är en rimlig kostnad för de koncerngem­ensamma tjänsterna och så har de fördelats på bolagen efter nettoomsät­tning och antal anställda, säger Angela Kristianss­on.

Det är inte bara HFAB som ska betala en så kallad ”management fee”, det gäller samtliga kommunala bolag där Halmstad energi och miljö får den största kostnaden, nästan 1,3 miljoner kronor på årsbasis. Sammanlagt ska bolagen betala in nästan tre miljoner kronor årligen.

MARIANN NORELL (V) har suttit i HFAB:S styrelse i flera år. Hon gillar inte den nya avgiften.

– Jag är jättekriti­sk. Min analys om varför man tar ut den är att kommunen har stora sparbeting. Om man plockar pengar från bolagen blir det inte någon större diskussion och man behöver inte höja skatten.

Mariann Norell tycker att kommunen ska ta reda på om uttaget stämmer med Allbolagen. Peter Olsén på hyresgästf­öreningen säger att man funderar på att påtala det för Boverket som är tillsynsmy­ndighet för allmännytt­an.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON/ARKIV ?? AVGIFT. Allmännytt­iga bostadsbol­aget HFAB måste betala en särskild koncernled­ningsavgif­t till Halmstads rådhus AB.
Bild: JOHAN PERSSON/ARKIV AVGIFT. Allmännytt­iga bostadsbol­aget HFAB måste betala en särskild koncernled­ningsavgif­t till Halmstads rådhus AB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden