Hallandsposten

Lägre hus i Mellby

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Kommunen ändrar sig och tillåter bara enplanshus på fastighete­n Mellby 15:1.

Det blir troligtvis bara enplanshus på fastighete­n Mellby 15:1, där Bo-göran Karén vill bygga bostäder för äldre. Kommunen har dragit tillbaks förslaget om att tillåta hus i ett och ett halvt plan.

Det aktuella området ligger i södra Mellbystra­nd, intill Koloniväge­n och Måsvägen.

Bo-göran Karén vill bygga små bostäder som riktar sig till målgruppen 55 plus, och med anledning av det togs ett förslag till en ny detaljplan fram.

I FÖRSLAGET VILLE kommunen ha en mer flexibel byggnation, och ville därför tillåta hus i ett och ett halvt plan i stället för enplanshus.

Det fick dock grannarna att gå i taket. 46 personer skrev under en protestlis­ta, där de ansåg att husen blev alldeles för höga, jämfört med den omgivande bebyggelse­n.

Grannarna påpekade också att enplanshus var mer lämpliga om boendet skulle rikta sig till äldre.

I DET NYA förslag, som ska ut på granskning, så är förslaget om hus i ett och ett halvt plan borta. Nu är det enplanshus som gäller.

– Ägarens intentione­r var att bygga enplanshus, och vi tycker också att lite lägre hus harmoniera­r bättre med omgivninge­n, säger Gert Olsson (M) som är förste vice ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

I södra delen av området är dock planerna på en ny två plans fastighet desamma.

Fastighete­n ska bli minst 5 000 kvadratmet­er stor, med plats för cirka 3 000 kvadratmet­er lekyta.

– Det är tänkt att bli förskola, eller någon form av vårdinrätt­ning såsom vårdcentra­l eller tandvård. Det ska även finnas möjlighet till lokaler för hemtjänste­n, säger Gert Olsson.

KOMMUNEN VILL OCKSÅ göra en ny gata från Koloniväge­n till Måsvägen för att säkerställ­a tillgängli­gheten till de nya fastighete­rna.

Dagvattend­ammen som tidigare föreslogs ligga väster om Måsvägen placeras nu i stället öster om samma väg.

Det nya förslaget ska nu ut på granskning.

– Förhoppnin­gsvis kan en ny detaljplan antas i februari nästa år, säger Gert Olsson.

”Lite lägre hus harmoniera­r bättre med omgivninge­n”

GERT OLSSON (M) förste vice ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? BLIR LÄGRE. Magnus Edvall var en av alla grannar som inte ville ha så höga hus. Nu verkar grannprote­sterna ha fått effekt.
Bild: CARINA NILSSON BLIR LÄGRE. Magnus Edvall var en av alla grannar som inte ville ha så höga hus. Nu verkar grannprote­sterna ha fått effekt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden