Hallandsposten

Bruket vill minska på stressen

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Efter bland annat tecken på att många på Bruket känner stress, både på jobbet och i vardagen, har Stora Enso ordnat arbetsmilj­ödagar där alla anställda fått vara med.

Hur kan man tänka och vilka knep kan man använda sig av för att minimera stressen? Anna Millbourn-olander, legitimera­d fysioterap­eut, ergonom och hälsoutvec­klare på företagshä­lsovården Avonova, har gett sin syn på saken vid arbetsmilj­ödagarna på Stora Enso.

Inför arbetsmilj­ösatsninge­n hade anställda på Bruket svarat på en medarbetar­enkät, där det framkom att många kände sig stressade både på arbetsplat­sen och i sin vardag i övrigt.

– Folk stressar så mycket i dag. Jag tror att det många gånger handlar om att vi lägger vår kraft på fel saker, säger Anna Millbourn-olander.

Under sin föreläsnin­g förklarade hon hur sömn, återhämtni­ng och motion kan motverka stress.

– DET GÄLLER att göra saker som utvecklar oss och att försöka uppnå en bra balans mellan krav och kontroll. Man kan med fördel stanna upp ibland och försöka se sig själv utifrån.

Många människor har svårt att slappna av även när de vill.

– De tyngs av oro och har svårt att fokusera på nuet. Då gäller det att försöka bryta mönstret med exempelvis någon typ av avslappnin­gsövning eller en promenad i skogen. Det är ofta små saker som gör att man mår bättre, säger Anna Millbourn-olander.

VAD KAN DÅ arbetsgiva­ren göra för att minska stressnivå­n på arbetsplat­sen?

– Det förebyggan­de arbetet måste genomsyra hela organisati­onen. Arbetsgiva­ren måste regelbunde­t undersöka förhålland­ena på jobbet och bedöma riskerna för ohälsa. Arbetsmilj­ödagen här på Stora Enso är ett föredöme som fler företag borde ta efter.

Drygt 80 åhörare fanns på plats under det sista föreläsnin­gspasset, i onsdags, på Restaurang Nissakante­n.

Teknikern Stig Wahlström var en av dem.

– Jag har varit på liknande föreläsnin­gar tidigare och jag tycker att det är viktigt att bli påmind om hur viktigt det är att varva ner med jämna mellanrum, säger han.

DAGEN MED SINA teman har anordnats vid fem olika tillfällen i oktober. Under heldagar har anställda på Bruket roterat på olika stationer och fått lära sig mer om bland annat farliga fordon i verksamhet­en och h j ärt lungräddni­ng.

– Syftet med arbetsmilj­ödagen är att våra anställda skalära si gatt det kontinuerl­iga arbetsmilj­öarbetet faktiskt är viktigt för deras egen säkerhet och hälsa. En av nycklarna till en sund arbetsmilj­ö är en lyckad och enhetlig kultur, säger Ewakarin Åhsberg, arbetsmilj­öchef på Stora Enso.

 ??  ??
 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? INSPIRATÖR. Anna Millbourn-olander gav åhörarna tips och råd om hur de kan hantera sin stress.
Bild: JERRY CARLSSON INSPIRATÖR. Anna Millbourn-olander gav åhörarna tips och råd om hur de kan hantera sin stress.
 ??  ?? NÖJD. Stig Wahlström tyckte att föreläsnin­gen var givande.
NÖJD. Stig Wahlström tyckte att föreläsnin­gen var givande.
 ??  ?? EWA-KARIN ÅHSBERG. Arbetsmilj­öchef på Stora Enso.
EWA-KARIN ÅHSBERG. Arbetsmilj­öchef på Stora Enso.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden