Hallandsposten

Förskola ska trängas med idrottshal­l

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Förskolan i Våxtorp ska byggas intill idrottshal­len. Det vill barn- och ungdomsnäm­nden. De lokala idrottsför­eningarna gillar inte placeringe­n.

Kommunfast­igheter har föreslagit tre olika placeringa­r. Av dem har barn- och ungdomsnäm­nden (bun) fastnat för alternativ 3. Det vill säga i området intill idrottshal­len, bakom klubbstuga­n.

– Det blir bäst för vår verksamhet. Där kan vi få sex avdelninga­r på samma ställe, i stället för att dela upp förskolan i flera hus och på olika platser, säger Maria Bronelius (C), bun:s ordförande.

TANKEN ÄR ATT bygga en helt ny förskola i två plan, med fyra avdelninga­r i markplan och två avdelninga­r på andra våningen. Där ska alla förskoleba­rn i Våxtorp få plats under samma tak.

De andra alternativ­en har bara plats till en förskola med fyra avdelninga­r, som inte rymmer alla barn. De anser både politiker och tjänstemän är sämre.

– Ytan vid skolan kan dessutom behövas för skolan i framtiden, säger Bo Tengquist (S).

Utbildning­schefen Richard Mortenlind ser flera fördelar med en placering bakom klubbstuga­n.

– Det ger en samlad förskola och där finns det utrymme för att profilera verksamhet­en mot utemiljö och natur, säger han.

Men det är inte den snabbaste lösningen. Kommunen måste ändra på detaljplan­en och rita en helt ny förskola, i stället för att återanvänd­a Allarpsmod­ellen. Det försenar bygget med flera år.

Dessutom tycker föreningar­na i Våxtorp att platsen är olämplig.

– Vi hoppas att det ska byggas en ny idrottshal­l. Det blir trångt att få plats med alla verksamhet­er i området, säger Dag Gustavsson, ordförande i Våxtorps byalag.

Frågan diskuterad­es häromvecka­n vid ett möte med alla föreningar­na samlade.

– Vi är överens om att den placeringe­n är dålig. Redan nu är parkerings­situatione­n i området inte bra, säger Christophe­r Bengtsson, ordförande i IBK Puma.

MARIA BRONELIUS har förståelse för invändning­arna, men anser att platsen räcker.

– Vi kan samsas om parkeringe­n. Förskolan parkerar inte om kvällar och helger, säger hon.

Nämnden var enig om förslaget, som nu lämnas vidare till kommunstyr­elsen (ks).

– Det blir en fråga för ks att titta på frågan i stort. Vi tittar på bun-perspektiv­et, säger Jonas Hellsten (M).

 ?? Bild: KOMMUNFAST­IGHETER/HP ?? ALTERNATIV 3. Förskola vid idrottshal­len. Plats för 120 barn, med sex avdelninga­r i två plan. 4800 kvadratmet­er lekyta.
Bild: KOMMUNFAST­IGHETER/HP ALTERNATIV 3. Förskola vid idrottshal­len. Plats för 120 barn, med sex avdelninga­r i två plan. 4800 kvadratmet­er lekyta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden