Hallandsposten

Vuxna män tillåts bo på boende för unga

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Allvarlig kritik riktas mot ett företag i kommunen som bedriver stödboende för unga. Ägaren har satt upp otillåtna regler och låtit vuxna män bo i samma lokaler. Dessutom anses personalen ha låg kompetens.

Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, har granskat två stödboende­n för barn och unga. Kontrollen visade att det ena boendet inte endast tagit emot ungdomar. Även vuxna män bor i lokalerna och delar kök och badrum med de unga. Detta bedöms som ”ytterst allvarligt” av Ivo som menar att det riskerar ungdomarna­s trygghet och säkerhet.

I intervjuer har ungdomarna också berättat att det även bott andra vuxna män i boendets källare i perioder och att personalen skrikit och skällt på dem, något som även framgår ur ett klagomål från en god man. De unga upplever inte heller att de får det stöd de behöver och har berättat att personal går in i deras rum utan att knacka, även vid tider då de sover.

Vid bägge boenden förekommer dessutom otillåtna regler, som att ungdomarna inte får ta emot besök och måste vara hemma ett visst klockslag. Ivo slår också fast att personalen­s samlade kompetens är för låg och att det finns brister i såväl dokumentat­ion som kontroll av dem som anställs.

Huvudmanne­n har i sina yttranden bland annat uppgett att de unga har varit aggressiva och haft svårt för att följa regler och att personalen ibland varit tvungen att höja rösten. Vidare att männen som bodde källaren var inbjudna av en av ungdomarna.

Ivo ställer krav om en rad åtgärder, bland annat att endast personer som är inskrivna i verksamhet­en får bo på boendet, att personalen­s kompetens måste höjas, att ungdomarna­s behov av stöd och integritet ska tillgodose­s och att man upphör med otillåtna regler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden