Hallandsposten

Konferens spanade in i Hallands framtid

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Kommer robotar att ta våra jobb och vården att ges via appar? Och ska Halland engagera sig i Oslos och Malmös tillväxt? Det var några av frågorna som lyftes när Region Halland för fjärde året bjöd in till konferense­n ”Hur går det för Halland?”.

Över 200 personer från regionen, kommuner och olika myndighete­r lockades av ämnet och fick bland annat lyssna till Soo-jim Kim från OECD, som flugits in ända från Paris.

Hon berättade om det 1,5 år långa arbete som organisati­onen utfört på uppdrag av kommuner och regioner från Oslo till Malmö och som gått ut på att undersöka förutsättn­ingarna för att bilda en ”Megaregion of Western Scandinavi­a”.

– Det handlar inte om att bilda en ny storregion, utan om hur man ska kunna öka samarbetet och hitta fördelar med att agera som en megaregion, förklarade hon.

SOO-JIM KIM konstatera­de att det redan pågår flera samarbeten i området. Bland annat har Region Halland nyligen beslutat att gå med i både Greater Copenhagen och String.

– Det är bra att det finns en stark vilja till samarbete, men nästa steg måste bli att konkretise­ra varför man vill öka samarbetet, vad man vill åstadkomma och vilka som ska utföra arbetet.

Bland föreläsarn­a fanns också Martin Kruse från Copenhagen­s Institute of Future Studies, som målade upp en bild av framtidens arbetsliv, där kanske så mycket som 25 procent av dagens arbetstill­fällen kan automatise­ras och utföras av datorer och robotar.

– Men det behöver inte innebära att många blir arbetslösa, utan om att göra andra saker, förklarade han och lyfte det kreativa tänkandet som ett område som aldrig kan tas över av datorer.

Tekniskt kunnande, globalt tänkande och livslångt lärande såg han som andra nyckelfråg­or för att kunna ingå i framtidens arbetsmark­nad.

MARKUS LINGMAN, utveckling­sstrateg på Hallands sjukhus, beskrev också några av sjukvården­s framtida utmaningar och konstatera­de att landstinge­n förlorat sitt monopol som vårdgivare.

– Nyligen köpte Ica in sig i nätläkarfö­retaget Min Doktor och det finns redan medicinska chattrobot­ar som ger patienter råd. En del råd är bra och en del farliga, så det är inte lätt för invånarna att veta var man får bäst hjälp.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? SVÅRA FRÅGOR. Hur påverkar nya appar och nätdoktore­r den etablerade vården? Och hur hanterar vi att robotar kan sköta många av dagens arbetsuppg­ifter?
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT SVÅRA FRÅGOR. Hur påverkar nya appar och nätdoktore­r den etablerade vården? Och hur hanterar vi att robotar kan sköta många av dagens arbetsuppg­ifter?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden