Hallandsposten

Polisens råd till äldre: ”Var inte så vänliga”

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Bedragare som siktar in sig på äldre personer utgör ungefär en procent av den anmälda brottsligh­eten. Offren är inte valda av en slump, tjuven vet att de öppnar dörren, svarar i telefonen och är vänliga.

Rädslan att råka ut för brott finns bland många. Men när det gäller brottsligh­et som drabbar äldre personer finns det ett par enkla knep som minskar risken för att bli utsatt.

– Jag brukar råda att man ska vara lite mer som ungdomarna. Låt bli att svara i telefon, eller lägg på luren om det är någon du inte känner. Man måste inte vara artig mot alla, säger Marie Gustavsson.

Hon arbetar som civil utredare på polisen i Varberg.

VID EN TRÄFF för en samling daglediga i Kärlekens kyrka gav Marie Gustavsson en rad konkreta tips på hur man kan skydda sig mot att bli lurad eller bestulen:

–Det här rör sig om en ful brottsligh­et. De vet att offren är vänliga. Det kan till exempel handla om att någon ringer på hemma hos en äldre person och påstår att det har varit en vattenläck­a i huset och att de behöver kontroller­a om läckan spridit sig. Eller att de ska läsa av elmätaren, beskrev hon:

– Jag visar filmer med exempel på hur bedragarna gör, som att de stör vid uttags- automater och stjäl bankkorten, eller ett de frågar efter vägen och distrahera­r med en karta. När man ser exemplen säger alla att så enkelt kan det inte vara. Men det är precis så här det går till.

– Bedragarna är de vänligaste personerna. De håller till och med upp dörren åt mig när de kommer hit på förhör.

PRÄSTEN Johannes Bäckman ser informatio­nen som en självklar del av kyrkans viktiga uppdrag:

– Vi försöker hitta olika ämnen som intressera­r. Vi kan hjälpa till med kunskap så att man blir vaksam på rätt sätt. Kyrkan är en aktör som vill sprida trygghet, genom det här får de hjälp att ligga ett steg före, säger han om arrangeman­get.

Marie Gustavsson fortsätter:

– Jag gav samma informatio­n till min mammas pensionärs­förening. Någon vecka senare ringde en mattförsäl­jare till mamma och hon gjorde som jag sagt, hon lade på luren men sade efteråt: ”Jag var ju otrevlig.” Men det är väl bättre att man känner sig otrevlig än att man blir lurad.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VAKSAMMA. Polisens utredare Marie Gustavsson tipsade om att inte vara så vänlig, utan vara mer vaksam när okända tar kontakt.
Bild: ROGER LARSSON VAKSAMMA. Polisens utredare Marie Gustavsson tipsade om att inte vara så vänlig, utan vara mer vaksam när okända tar kontakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden