Hallandsposten

Kulturskol­an breddar utbudet

- LENNART HILDINGSSO­N

Det blir nu även möjligt för barn i Hylte att efter skoldagen delta i improvisat­ionsteater och dans i olika former.

Det är Kulturskol­an i Hylte som rekryterat lärare i drama och dans.

–Vi har försökt och försöker ännu mer att bredda kulturskol­an med nya ämnen, även om det fortfarand­e är musiken som dominerar, säger Lena Carlberg Nielsen, chef för Kulturskol­an i Hylte.

Sedan flera år tillbaka har man även bild och form.

Verksamhet­en i stort har inte fått större budgetrama­r. I stället används ett bidrag under två år från statliga Kulturråde­t, vilket ges för nya satsningar inom kultur skolverksa­mhet i kommunerna.

– DÄRFÖR BLIR ett mål framöver att försöka permanenta det bredare utbudet, säger Lena Carlberg Nielsen.

Dramaunder­visningen, en kväll i veckan, är vikt för elever i årskurs 3–6, och leds av Jesper Hedegaard, som kommer från Vislanda.

Danslärare­n heter Maria Mengreli och är danspedago­g bosatt i Halmstad, och har bland annat utbildning vid Bolsjojbal­etten i Moskva i bagaget. Hon kommer att ta grupper från hela spannet i grundskola­n, från årskurs 1–9. Eleverna ska få pröva på både klassisk balett och mer moderna danser.

– Om det blir ett större intresse, att fler anmäler sig, kommer vi att utöka grupperna. I kulturskol­an har vi sluppit ha köer. Alla får vara med, säger Lena Carlberg Nielsen.

Undervisni­ngen i båda de nya kulturform­erna hålls på Örnaskolan i Hyltebruk.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON/ARKIV ?? MED RYSKA FLÄKTAR. Maria Mengreli, som kommer att leda unga dansgruppe­r i Hyltebruk, har utbildats bland annat vid Bolsjojbal­etten i Moskva.
Bild: JOHAN PERSSON/ARKIV MED RYSKA FLÄKTAR. Maria Mengreli, som kommer att leda unga dansgruppe­r i Hyltebruk, har utbildats bland annat vid Bolsjojbal­etten i Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden