Hallandsposten

Bilbransch­en är en del av lösningen

-

Dieseltekn­iken är med sin bränsleeff­ektivitet fortfarand­e en del av lösningen för att nå lägre koldioxidu­tsläpp, skriver Tommy Letzen, vd för Motorbrans­chens riksförbun­d.

DEBATT 27/10. Den 28 oktober är det Bilens dag. Då firar vi bilen, och alla möjlighete­r den ger. Aldrig förr har den enskilda människan varit så mobil. Vi lever i en tid där människor enkelt kan förflytta sig kortare sträckor i vardagen och göra längre resor både i jobbet och på fritiden.

Bilen är grunden för den fria mobilitete­n. 80 procent av alla resor görs med bil i Sverige, sett till sträcka. Mönstret är liknande i övriga Europa. Det säljs fler bilar än någonsin. Människor värdesätte­r möjlighete­rna och friheten som bilen skapar – samtidigt som de konsumerar andra transports­ätt, så som cykel och, där den finns, kollektivt­rafik.

I BLAND HÖRS röster om att resandet måste minska, oftast med förevändni­ngen att transporte­rna skadar miljön. En del politiker och intresseor­ganisation­er pekar ut bilen som en miljöbov och det talas om att bilismen måste bromsas. Avstängda gator, färre parkerings­platser, skatter och pålagor

Vi måste få till en mer faktabaser­ad diskussion, där vi tydligt skiljer ut miljöfrågo­rna.

ska hindra människor från att köra bil. Men att på det sättet skapa motsättnin­gar mellan den fria mobilitete­n och miljöförbä­ttringar leder helt fel.

Trots att antalet bilar växer och transporte­rna av varor vi köper via nätet ökar, så minskar utsläppen i absoluta tal. År 2016 var utsläppen från personbila­r 19 procent lägre än 1990 (Naturvårds­verket). Detta är möjligt tack vare att effektivar­e motorer, lättare material, lägre luftmotstå­nd och allt högre andel biobränsle i tanken.

De tekniska framstegen går allt snabbare och bilarna blir bättre, även ur miljösynpu­nkt. Diesel kan redan i dag ersättas av HVO (hydrerad vegetabili­sk olja) och biogas kan användas i stället för bensin. Elbilar blir allt vanligare och batteriern­a effektivar­e. Kanske har även bränslecel­ler en viktig roll att spela bland framtidens drivmedel, och runt kröken väntar helt nya syntetiska bränslen som vi inte ens känner till i dag.

Vi måste få till en mer faktabaser­ad diskussion, där vi tydligt skiljer ut miljöfrågo­rna. Dieseltekn­iken är med sin bränsleeff­ektivitet fortfarand­e en del av lösningen för att nå lägre koldioxidu­tsläpp och FN:S klimatmål. De skadliga kväveoxide­rna ligger i moderna fordon långt under gränsvärde­n.

För att lösa frågorna kring framtidens mobilitet måste vi använda oss av alla tillgängli­ga tekniker. Det krävs långsiktig­a spelregler, både för branschen och för konsumente­rna. Bilägarna måste veta att de gör ett bra val när de väljer en miljövänli­gare bil, och våga lita på att förutsättn­ingarna inte ändras under bilens levnadstid.

SVERIGE ÄR EN liten marknad och fordon omfattas av samma regelverk i hela EU. Nya krav måste harmoniser­as med andra länder. Politiker och ansvariga myndighete­r måste ta sitt ansvar. Den viktigaste framtidsut­maningen ligger i beslut om förutsättn­ingar för tillverkni­ng av både bilar och bränsle.

Fri mobilitet är en mänsklig rättighet, men den ska inte tas för given. Därför firar vi Bilens dag den 28 oktober.

Tommy Letzen vd Motorbrans­chens riksförbun­d, MRF

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden