Hallandsposten

Tolva. Inte sedan Peter Karlsson 2003 var elva har någon svensk spelare i bordtennis varit så högt rankad som Mattias Falck.

BORDTENNIS: OCH FLYGANDE START MED DUBBLA SEGRAR I SOC

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Så högt rankad har ingen svensk herrspelar­e varit i bordtennis sedan Peter Karlsson var elva 2003.

– Att vara 19:e var ju också högt, men det här, tolva – det är annorlunda och både väldigt bra för mitt självförtr­oende och för svensk pingis, säger Mattias som bara är snäppet efter den regerande världsoch Os-mästaren i singel, Ma Long.

– Fast han är bättre än elva. Det beror nog på att han inte har tävlat så mycket på sistone, förklarar Mattias rankingen där de åtta bästa resultaten räknas och han själv plockade mycket poäng tack vare framgångar­na i World Cup senast.

– Så nu måste jag ju sikta på topp tio, skrattar han.

MEN ATT DET är tufft i toppen och att fler blågula kompisar vill upp fick han erfara direkt i Soc:s första singelomgå­ng mot Anton Källberg.

Trots 3–2-ledning i set och trots 7–4 i avgörande set skulle det till slut bara skilja två bollar fram till 11–9, 7–11, 11–5, 9–11, 11–8, 7–11, 11–9 sedan Falck avslutat med ett långt aggressivt skär djupt nere i Källbergs backhand.

– Det gällde att våga göra något annorlunda och det gjorde jag på de fyra sista bollarna även om jag missade en av dem, säger Mattias.

– Annars var det en väldigt svängig match, mycket upp och ner från båda håll eftersom det är speciellt att möta en svensk på hemmaplan.

För två år sedan nådde han final i Soc. I fjol åkte han ut direkt.

SÅ REDAN NU är Falck längre, även om världstrea­n Lin Gaoyuan, Kina väntar härnäst.

– Jag har faktiskt aldrig mött honom, men han är vänsterhän­t med bra serve och en riktigt vass backhand. Men det gäller verkligen att spela på topp i varje match för den här turneringe­n håller världsklas­s, påpekar Mattias och avser att 16 av världens 20 bästa spelare är på plats på herrsidan, även om Ma Long tvingades lämna återbud w o av skada.

Då hade kompisen Kristian Karlsson, också tävlande för HBTK, dessförinn­an säkrat sin åttondelsf­inalplats via 11–9, 15–13, 7–11, 12– 10, 11–6 mot japanen Jin Ueda varpå en ny japan nu väntar, Koki Niwa.

Desto enklare var då vägen till kvarten i dubbel när Mattias i par med just Kristian tog sig till fredagens kvartsfina­l via raka set mot Irans Nima Alamian/noshad Alamiyan, 11–4, 11–8, 11–7.

– Vi spelade riktigt stabilt, summerade Mattias som dock imponerade­s mest av det unga svenska paret Anton Källberg/truls Möregårdhs jätteskräl­l via 3–2 mot det kinesiska världspare­t Fan Zhendong/liang Jingkun.

Och minst lika bra måste Falck/ Karlsson spela i kvarten när förstaseed­ade Ho Kwan Kit/wong Chun Ting, Hongkong väntar.

I går var en bra dag för Halmstad BTK:S Mattias Falck. Vidare till åttondelsf­inal i Soc:s herrsingel, vidare till kvartsfina­l i dubbel ihop med radarkompi­sen Kristian Karlsson och framför allt – tolva på den nya världsrank­ingen.

”Att vara 19:e var ju också högt, men det här, tolva – det är annorlunda och väldigt bra för mitt självförtr­oende.”

MATTIAS FALCK

 ??  ??
 ?? Bild: DENNIS YLIKANGAS ?? VILKET LYFT. Mattias Falck är tolva på den nya världsrank­ingen i bordtennis­ens herrsingel och av bara farten blev det dubbla segrar i Soc i Stockholm.
Bild: DENNIS YLIKANGAS VILKET LYFT. Mattias Falck är tolva på den nya världsrank­ingen i bordtennis­ens herrsingel och av bara farten blev det dubbla segrar i Soc i Stockholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden