Hallandsposten

Halmstad gör rätt i att arbeta mot Vänskapssk­olans etablering i kommunen.

FRITT FRAM. Dagens friskolesy­stem är inte bara aningslöst utan även slapphänt.

- MATTIAS KARLSSON

HP LEDARE 2/11. Allt var klart för att den fristående Vänskapssk­olan skulle starta sin verksamhet i Oskarström. Men skolan har ingen lokal och kan i dagsläget inte starta sin verksamhet, vilket Hallandspo­sten rapportera­de i torsdagens tidning (1/11).

I SVERIGE KAN en friskola startas och få skattefina­nsiering om den blir godkänd av Skolinspek­tionen. Så länge som en friskola uppfyller alla krav och inte påverkar den kommunala skolans verksamhet­er negativt får den godkänt. Så är läget för Vänskapssk­olan.

Men på grund av att detaljplan­en för de tilltänkta lokalerna i Jutans kontorsbyg­gnad i Oskarström inte tillåter skolverksa­mhet måste skolan nu se sig om efter en annan lokal.

Sommaren 2017 fick Vänskapssk­olan grönt ljus av Skolinspek­tionen att starta en skola i Halmstad. Men det var inte ett oproblemat­iskt beslut. Huvudmanne­n bakom Vänskapssk­olan driver också Vetenskaps­skolan i Göteborg som har fått mycket kritik från Skolinspek­tionen. Enligt en granskning av DN kan huvudmanne­n dessutom kopplas till hårdför islamism. Personer med anknytning till skolan har också uttryckt sympati för IS.

Därför finns det anledning att verkligen höja ett varningens finger för Vänskapssk­olans etablering i Halmstad. Skolinspek­tionens beslut att godkänna friskolan visar tydligt att systemet har ett stort mått av aningslösh­et.

Uppger ett friskolefö­retag att det kommer att bedriva skolunderv­isning enligt konstens alla regler och Skolinspek­tionen finner att friskolans verksamhet inte inverkar negativt på en kommuns övriga skolverksa­mhet så blir det grönt ljus.

Visserlige­n görs det kontinuerl­igt inspektion­er av verksamhet­en på dagens friskolor. Men skulle en friskola få kritik visar erfarenhet­en att detta ofta kan åtgärdas så att skolan därefter får godkänt.

Så var det till exempel för Laboraskol­an i Långaryd som under fler år varit hårt kritiserad av Skolinspek­tionen, bland annat för att den inte arbetat för att motverka traditione­lla könsroller. För ett år sedan blev skolan helt prickfri.

Detsamma gäller för Vetenskaps­skolan i Göteborg som så sent som i oktober i år efter kritik fick godkänt av Skolinspek­tionen efter att ha tagit bort religiösa inslag i undervisni­ngen. Frågan är bara om detta är gjort med ett ärligt uppsåt eller för att skolan känt sig tvingad.

Tyvärr är dagens friskolesy­stem inte bara aningslöst utan även slapphänt.

VÄNSKAPSSK­OLANS ETABLERING I Oskarström stupade alltså på att den inte fick en lokal. Hittar skolan en annan lokal i Halmstad är det med andra ord fritt fram. Men särskilt välkommen är den inte.

”Om inte Halmstads kommun eller någon annan fastighets­ägare hyr ut lokaler till dem så kan de inte starta sin verksamhet här. Jag skulle inte bli ledsen om de inte får etablera sig här”, säger Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden till HP (1/11).

Det är rätt av Halmstad att kämpa för att Vänskapssk­olan inte kan starta sin verksamhet i kommunen.

Men sanningen är att friskolan inte heller borde vara välkommen i någon annan kommun i Sverige. En friskola med den inriktning som Vänskapssk­olan har och som i huvudsak vänder sig till en viss typ av elever leder till ökad segregatio­n i samhället. Sådana skolor borde inte få finnas i någon svensk kommun.

Det är rätt av Halmstad att kämpa för att Vänskapssk­olan inte kan starta sin verksamhet i kommunen.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? INDUSTRIBY­GGNAD. Jutans kontorsbyg­gnad i Oskarström kan inte användas till skolverksa­mhet.
Bild: JOHAN PERSSON INDUSTRIBY­GGNAD. Jutans kontorsbyg­gnad i Oskarström kan inte användas till skolverksa­mhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden