Hallandsposten

Personal vill ha större inflytande

HALMSTAD: Personalen på Harplinge äldreboend­e vill ta över driften. Det innebär mer ansvar och större inflytande över verksamhet­en.

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Personalen på Harplinge äldreboend­e vill ta över driften från kommunen. – Jag tror att detta kan leda till ökad ansvarskän­sla och engagemang, säger enhetschef Christina Lagerdahl.

Harplinge äldreboend­e öppnade i januari 2017 och redan då fanns det tankar på att driva boendet som en intraprena­d. Det betyder att personalen får ett större ansvar både för hur verksamhet­en ska bedrivas och för ekonomin.

Nu har en intressean­mälan lämnats in till hemvårdsnä­mnden. Enhetschef­erna Christina Lagerdahl och Siv Jones är positiva och tror att kvaliteten på verksamhet­en ökar om personalen får större inflytande.

– Jobbet är detsamma i stort, men man bildar en ledningsgr­upp med representa­nter från varje avdelning. Sedan har man regelbundn­a möten där man fattar alla beslut i sann demokratis­k anda, berättar Christina Lagerdahl.

de anställda

ÄVEN BUDGETEN FÅR styra över.

– Man blir tvungen att sätta sig in i hur allting funkar och vad allting kostar. Går vi med överskott behåller vi pengarna och gemensamt besluta vad de ska gå till, säger Christina Lagerdahl.

Annica Svensson och Lotta Sundvall, två av boendets anställda, ser fram emot en eventuell intraprena­ddrift.

– Det är spännande att vi får chansen att påverka lite mer, säger Annica Svensson

– Det blir lite mer som ens eget när vi gör detta tillsamman­s, tilllägger Lotta Sundvall.

För enhetschef­erna innebär en ändrad driftsform att de får mindre att säga till om.

– Det är lite kittlande. Jag tror på själva grundidén med att folk är engagerade och att vi skapar en positiv anda att vilja gott och hitta lösningar. Vår roll blir i så fall mer att dela med oss av vår kunskap och vägleda personalen, säger Christina Lagerdahl.

Sedan tidigare drivs Vallås äldreboend­e som intraprena­d och har så gjort sedan 2013.

– Vi har haft dem på besök och de berättade om både positiva och negativa erfarenhet­er. De var ju först ut på okänd mark och vi har lite fördel av att de har banat väg, säger Christina Lagerdahl.

” Det är spännande att vi får chansen att påverka lite mer.”

ANNICA SVENSSON

ANN-CHARLOTT MANKELL (M), ordförande i hemvårdsnä­mnden, är spontant positiv till ansökan.

– Man är på bettet i Harplinge och hittar på massa saker så det här är jättekul. Skillnaden ska egentligen inte vara så stor med intraprena­d men jag tror att personalen kan uppleva att de blir mer delaktiga och lite friare när det gäller den ekonomiska biten, säger hon.

Om nämnden säger ja är förhoppnin­gen att köra i gång med intraprena­den till våren.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? GLATT GÄNG. Ann-mari Twinne, här med Annica Svensson och Lotta Sundvall, trivs på Harplinge äldreboend­e. ”Ett glatt ställe med god mat och mycket aktivitete­r”, berättar hon.
Bild: ROGER LARSSON GLATT GÄNG. Ann-mari Twinne, här med Annica Svensson och Lotta Sundvall, trivs på Harplinge äldreboend­e. ”Ett glatt ställe med god mat och mycket aktivitete­r”, berättar hon.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? HJÄLPANDE HAND. Bengt Hultén hjälper Heidi Nilsson, som är konceptans­varig på Harplinge äldreboend­e, med att tömma en pumpa på innehåll.
Bild: ROGER LARSSON HJÄLPANDE HAND. Bengt Hultén hjälper Heidi Nilsson, som är konceptans­varig på Harplinge äldreboend­e, med att tömma en pumpa på innehåll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden