Hallandsposten

De får inte tenta för att anmälan är borta

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Högskolans nya anmälnings­system till tentor skickar inte ut någon mejlbekräf­telse. Flera studenter som säger att de har anmält sig för att tenta denna vecka – men som ändå inte finns registrera­de – kan därför inte bevisa att de har rätt att komma in i tentasalen.

– Jag läser mitt tredje år på Högskolan och har aldrig missat att anmäla mig till någon tenta, förklarar Samuel Eyob, som läser till maskininge­njör.

I dag, fredag, skulle han egentligen haft tenta i hållbar projektled­ning – men han får inte vara med, eftersom Högskolan inte kan se att han är anmäld.

– Jag anmäler mig alltid så fort det går. För tre veckor sedan var jag inne i systemet, Studentlad­ok, och anmälde mig till den här tentan. Jag såg att det stod ”Du är anmäld” på skärmen, berättar Samuel.

– Den senaste tiden har jag pluggat hårt inför tentan, men härom kvällen loggade jag in för att kolla så att inte tid eller plats för tentan hade ändrats. Det var då jag upptäckte att jag inte stod som anmäld.

DAGEN EFTER BESÖKTE han Högskolans studentsup­port.

– Jag försökte förklara att de måste ha någon bugg i systemet och att det är viktigt att de nu ser till att jag får komma med på tentan som jag faktiskt anmält mig till.

– Tyvärr märkte jag att de inte trodde på mig, utan de sade bara att de litar på systemet och inte kan göra några undantag.

På Nyhems studentboe­nde, där Samuel bor, hörde han då talas om att en annan student – Rufat Ragimov, som läser tredje året på ekonomprog­rammet – råkat ut för samma sak.

– Sista dagen för att anmäla sig till min tenta i extern redovisnin­g var den 21 oktober. Jag gick in på datorn och gjorde det den 18 oktober. Det stod med grön text på min skärm att jag var anmäld, säger Rufat.

– Efter att ha suttit inne och råpluggat från morgon till kväll i tre dagar i rad var jag i början av veckan av en slump inne på Studentlad­ok för att kolla en annan sak – och då såg jag till min fasa att min anmälan var borta.

– Jag har försökt rannsaka mig själv om jag kan ha gjort något fel, exempelvis råkat avanmäla mig, men kan inte komma på någon förklaring. Det konstiga är att Högskolans studentsup­port är så byråkratis­k, trots att personalen där sade att vi inte var ensamma om de här problemen.

– Hon som är programans­varig har till och med kontaktat dem och intygat att jag är en mycket seriös och skötsam student som aldrig brukar missa något – men de gör inga undantag.

SAMUEL OCH RUFAT är nu besvikna över att de ska tvingas göra en omtenta någon gång efter årsskiftet – som förmodlige­n krockar med något annat de läser då.

– Eftersom jag inte har några andra lektioner den här veckan hade jag lika gärna kunnat resa hem till mina föräldrar i Stockholm redan i förra veckan om jag vetat att jag inte fick göra tentan nu, säger Samuel.

 ?? Bild: ANDERS HOLMER ?? BESVIKNA. Med det gamla systemet, Studentpor­talen, fick studenter en mejlbekräf­telse på sin tentaanmäl­an. Med det nya systemet kan inte Rufat Ragimov och Samuel Eyob bevisa att de anmält sig i tid.
Bild: ANDERS HOLMER BESVIKNA. Med det gamla systemet, Studentpor­talen, fick studenter en mejlbekräf­telse på sin tentaanmäl­an. Med det nya systemet kan inte Rufat Ragimov och Samuel Eyob bevisa att de anmält sig i tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden