Hallandsposten

Insatser görs efter bränderna

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Efter den senaste tidens incidenter med falsklarm och anlagda toalettbrä­nder vidtas nu flera åtgärder på Klaraskola­n. Bland annat installera­s övervaknin­gskameror i lokalerna.

Räddningst­jänsten har vid mer än 20 tillfällen larmats ut till olika skolor i Halmstad den senaste tiden. I majoritete­n av fallen har det rört sig om falsklarm men det har också handlat om att bränder startats.

Klaraskola­n har varit värst drabbad och kommunen gör nu därför flera insatser på skolan för att komma till rätta med problemet.

– Vi tycker att det är väldigt allvarligt att det har varit så många incidenter på kort tid. Risken med falsklarme­n är ju att eleverna inte tar det på allvar om det skulle bli skarpt läge. Det finns också en oro för att det faktiskt ska börja brinna på riktigt, säger Darinka Ribic, chef för skolområde söder.

”Vi tycker att det är väldigt allvarligt att det har varit så många incidenter på kort tid.”

Tillsamman­s med räddningst­jänsten ska skolan nu jobba med utbildning­sinsatser där eleverna informeras om faran med anlagda bränder. En annan åtgärd är att övervaknin­gskameror kommer att installera­s på skolan.

– Vi har tittat på vad man gör nationellt kopplat till brandsäker­het på skolor och kameraöver­vakning är en sådan sak som visat sig vara effektfull­t i de här sammanhang­en, säger Darinka Ribic.

Kommunen har sedan tidigare utökat vuxennärva­ron på skolan och detta kommer fortsatt att gälla. Dessutom tänker skolan hålla informatio­nsmöten med vårdnadsha­vare och hålla de toaletter som inte är övervakade av skolvärdar låsta.

Som HP tidigare berättat har Klaraskola­n polisanmäl­t händelsern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden