Hallandsposten

Landshövdi­ngsjakt på Slottet

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Kristian IV, Karl XI och Ulrika Eleonora. De historiska kändisarna dök likt Hacke Hackspett upp från alla möjliga håll, när Slottet öppnades upp för guidad familjevan­dring under torsdagen.

Det är de förväntans­fulla blickarna som dominerar bland dem som letat sig till Halmstads slott.

Men så slår klockan ett och väntan är över.

BEDA HALLBERG, för dagen spelad av Lotta Sandberg och som är initiativt­agaren till försäljnin­gen av majblommor, tittar i sin kalender och tar till ton:

– I dag är det den första november 1928 och jag ska träffa landshövdi­ngen Axel Mörner här på Slottet. Men jag har inte ens skrivit upp var i Slottet jag ska träffa honom och jag hittar inte här, säger hon och visar upp ett svartvitt fotografi på den gamla landshövdi­ngen.

– Ni kanske kan hjälpa mig att hitta honom? frågar hon den närmare 30 personer stora gruppen som valt att viga en timme åt historia denna dag.

DET ÄR DENNA jakt som är kontexten för den timmeslång­a rundvandri­ngen, under vilken det även berättas om allt från gästabudet 1619 till grundaren av tidskrifte­n Then Swänska Argus, Olof von Dalin.

Under rundvandri­ngen hinner även andra historiska personer som Gustav II Adolf och Charlotta Rickardi göra gästspel, innan Beda Hallberg till slut lyckas hitta Axel Mörner, gestaltad av Johan Dahnberg.

– Kors i krusamoset!, utbrister han innan de båda slår sig ner, och Beda får möjlighet att berätta att majblomman har tagit världen med storm.

BLAND DEM SOM har fått följa Bedas letande i Slottet från första parkett är åttaåriga Leia Carlsson, från Halmstad.

– Det var första gången jag var i Slottet, och det var kul att se alla roliga figurer, säger hon.

Även Doris, tio år, och Iris Lindberg, åtta år, tillhör gruppen som fick sig lite bildning dagen till ära.

– Det var roligt att få se Slottet och alla personer, säger Doris, och Iris fyller:

– Det var kul. Snickaren var roligast, säger hon innan hon vandrar vidare mot nästa höstlovsak­tivitet.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? KÄNDISTÄTT. Gustav II Adolf, till vänster, och Kristian IV var två av de historiska personer som dök upp.
Bild: ROGER LARSSON KÄNDISTÄTT. Gustav II Adolf, till vänster, och Kristian IV var två av de historiska personer som dök upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden