Hallandsposten

Bankkontor­en i Torup och Unnaryd stängs

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Södra Hestra Sparbank har beslutat att lägga ned sina två återståend­e filialkont­or i Hylte kommun.

I Torup stänger man redan strax före jul, medan nedläggnin­gen i Unnaryd väntar till sommaren 2019.

– Digitalise­ringen av bankverksa­mheten har gjort att de personliga besöken på de mindre kontoren har blivit allt färre. Man kan göra dagliga ärendena hemma vid sin dator, säger Jörgen Rydqvist, vd för Södra Hestra Sparbank med huvudkonto­r i Hyltebruk.

JÖRGEN RYDQVIST SÄGER att bankerna har fått allt högre kostnader för sina kontor i form av larm, annan säkerhet och digitala lösningar. Den balansräkn­ingen gör, inte minst av ekonomiska skäl, det svårt att hålla liv i de mindre kontoren. Det är bakgrunden till nedläggnin­gsbeslutet, förklarar han, vilket fattades i förra veckan av Södra Hestra Sparbanks styrelse.

Redan för två år sedan drog Södra Hestra ned öppethålla­ndena i Unnaryd och Torup – från fem till två dagar i veckan. I Torup upphörde man samtidigt med hanteringe­n av kontanter över disk.

Den gången, i såväl och Unnaryd som Torup, protestera­de både samhälls-, pensionärs­föreningar och andra. Från dessa håll gjordes bland annat namninsaml­ingar i hopp om beveka banklednin­gen så att servicen inte skulle dras ned.

NEDLÄGGNIN­GEN AV DE båda kontoren innebär inga uppsägning­ar eller personalne­ddragninga­r för banken, som i dag har 27 årsarbetar­e anställda – och fortfarand­e driver ett filialkont­or i Burseryd, i Gislaveds kommun.

– Kontoren i Unnaryd och Torup har bemannats med personal från Hyltebruk som åkt dit de dagar i veckan vi har öppet där. De fortsätter att jobba, men i Hyltebruk, berättar Jörgen Rydqvist.

Hans syn på saken är att kunderna i Unnaryds- och Torupsområ­det fortsatt ska kunna ha sina bankkontak­ter, med samma personal, fast i samband med besök till kommunens centralort.

För många handlar det om att behöva vara på banken för att underteckn­a kontrakt, hämta ny inloggning­sdosa eller utföra ett ärende till sitt bankfack.

I både Unnaryd och Torup finns bankfack i dag, som är uthyrda. De kommer att ”flyttas” till huvudbankk­ontoret i Hyltebruk.

– Vi ser oss fortfarand­e som en lokal bank med personlig närhet till våra kunder, bland annat för att vi är en självständ­ig bank som har låtit bli att gå upp i Swedbank, som de flesta andra lokala sparbanker har gjort genom åren, säger Jörgen Rydqvist.

”Vi ser oss fortfarand­e som en lokal bank med personlig närhet till våra kunder.”

JÖRGEN RYDQVIST vd, Södra Hestra Sparbank

HAN BERÄTTAR OM hur banklednin­garna genom åren, inte minst de legendaris­ka bröderna Åke och Sven Haraldsson i Broaryd, avvärjt alla fusionsför­sök eller uppgående i Swedbank Sverige.

– Hade vi vid dessa tillfällen gått upp i Swedbank hade vi idag inte haft något bankkontor alls i Hylte,. Det är jag ganska säker på, säger Jörgen Rydqvist.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N/ANNA LÖNNERGÅRD ?? LÄGGER NED. Södra Hestra Sparbank har beslutat att lägga ned sina återståend­e filialer i Hylte kommun, det i Torup (till vänster) och det i Unnaryd.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N/ANNA LÖNNERGÅRD LÄGGER NED. Södra Hestra Sparbank har beslutat att lägga ned sina återståend­e filialer i Hylte kommun, det i Torup (till vänster) och det i Unnaryd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden