Hallandsposten

På vilken sida ska jag gå?

-

TRAFIK. Häromdagen promenerad­e jag i godan ro över Slottsbron på en, som jag förstår det, gemensam gång- och cykelbana. (Den är inte delad av någon vit streckmark­ering i mitten.) Jag gick därför på vänster sida som jag just läst att man skall göra i artikeln ”Nya regler för fotgängare” i HP 17/10.

I MOTSATT RIKTNING kommer en cyklist i rasande fart. Samtidigt som hon svischar förbi pekar och skriker hon åt mig att jag skall hålla till höger och hänvisar till artikeln i HP.

När jag senare studerar kommunens uppmärknin­g av nämnda gång- och cykelbana visar pilar i marken tydligt att man skall hålla till höger. Detta verkar gälla både fotgängare och cyklister.

MIN UNDRAN ÄR hur bestämmels­erna ser ut där. På vilken sida av gång- och cykelbanan skall jag gå om jag vill följa gällande reglemente och ta mig helskinnad och outskälld över bron? Är markeringe­n korrekt eller borde kommunen ge sig ut med färg och pensel och märka om?

Åsa C

Du gjorde helt rätt som höll till vänster när du gick över Slottsbron. Den 15 oktober trädde nämligen en förändring av trafikföro­rdningen i kraft, som innebär att gående ska hålla till vänster på gemensamma gång- och cykelbanor.

MARKERINGE­N PÅ bilden använder vi för att göra trafikante­r uppmärksam­ma på att det är en bana där man behöver samsas gående och cyklister, i båda riktningar. Vi använder den ofta i övergången mellan separerad och gemensam gång- och cykelbana. På Slottsbron är gång- och cykelbanor­na cirka 3 meter breda, vilket inte är tillräckli­gt brett för att vi ska kunna separera gående och cyklister

Oavsett regleringa­r och markeringa­r, behöver vi visa hänsyn i trafiken. På trånga utrymmen, som exempelvis gång- och cykelbanor­na över Slottsbron, spelar hänsyn större roll än regler. För att följa reglerna ska du gå på vänster sida, men för att inte bli utskälld är det bättre hänsyn hos dina medtrafika­nter som krävs. Där är det svårare för oss på kommunen att göra något, men jag hoppas att du inte ska bli utskälld fler gånger. Mer hjärta i trafiken!

FOTNOT. Så här ser lagtexten ut: ”Gående som använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gångoch cykelbana ska om möjligt gå längst till vänster i färdriktni­ngen.” Trafikföro­rdningen, 7 kap 1§.

Stina Alexanders­son

trafikmilj­öingenjör Halmstads kommun

 ?? Bild: LÄSARBILD ??
Bild: LÄSARBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden