Hallandsposten

Klart att det då tar emot att flytta!

-

Apropå debattarti­keln ”Flyttskatt­erna stänger ute unga i Halmstad”, 29/10.

SKATTER. Det hus jag köpte för en miljon kunde jag 17 år senare sälja för tre miljoner. Att betala skatt på reavinsten smärtade inte. Det blev ändå ett betydande netto att inkassera, utan motprestat­ion. Ja, faktiskt hade jag bott gratis dessa 17 år.

Nu är jag tillbaka i den stad där jag växte upp, bor i en vacker lägenhet, i ett hus byggt 1890. Våningsyta­n är lika stor som i min tidigare bostad. Hyran är nu 12 600 kronor, min pension räcker givetvis inte till, men jag tar av vinsten från husförsälj­ningen.

JAG KÄNNER FLERA som bor kvar i villor även sedan de blivit änkor/ änklingar. De har en månadskost­nad mindre än hälften av min och dessutom trädgård och P-plats utanför dörren. De gynnas av skatteregl­er och låg ränta. Klart att det då tar emot att flytta! Till en hyreslägen­het som kostar 150 000 kronor om året? Till en mycket mindre? Här har vi en så kalllad inlåsnings­effekt som minskar rörlighete­n på bostadsmar­knaden.

DEN STATLIGA fastighets­skatten avskaffade­s, men ränteavdra­gen blev kvar. Det blev ytterst fördelakti­gt att äga sin bostad, vilket resulterad­e i kraftiga prisökning­ar. Föreningen ”Skattebeta­larna” ger sig nu också på vinstskatt­en. Att tala om ”flyttskatt” är ett simpelt demagogisk­t grepp.

Argumentat­ionen är hårt vinklad. Den bygger på förutsättn­ingen att villaägare­n lånat maximalt efterhand som huset ökat i värde och att hen använt de medel som frigjorts till konsumtion. När huset skall säljas, är värdestegr­ingen förbrukad och reavinsten blir ett problem.

Att minska skatt på reavinst skulle göra investerin­g i bostad än mer fördelakti­g och öka priserna ytterligar­e.

Skattebeta­larna bör nöja sig med vad de redan uppnått.

Erik, hyresgäst

 ?? Bild: TT/ARKIV ??
Bild: TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden