Hallandsposten

Få lärarledda timmar på högskolorn­a

- ANTON KASURINEN/TT

Svenska högskolest­udenter har i genomsnitt endast tio timmar lärarledd undervisni­ng i veckan – bland de lägsta nivåerna i hela Europa. Hur många timmar som studenter får varierar stort. En sociologis­tudent erbjuds i snitt sex timmar i veckan, medan en civilingen­jörsstuden­t har 18 timmar.

Studenter inom humaniora, samhällsve­tenskap, juridik och teologi ska ha minst nio timmar i veckan på schemat, enligt förarbeten till dagens ersättning­ssystem. Ändå hamnar 64 procent av kurserna på dessa områden under den gränsen, snittet är 8 timmar, visar en studie från Universite­tskanslers­ämbetet.

För studenter inom naturveten­skap, teknik och farmakolog­i är ersättning­en från staten dubbelt så hög, och där är snittet 15 lärarledda timmar i veckan.

DEN GENOMSNITT­LIGA tiden lärarledd undervisni­ng, tio timmar i veckan, är bland de lägsta i hela Europa. Sverige var sämst av alla länder i den återkomman­de enkätunder­sökningen Eurostuden­t som kom i år.

– Det är så klart jättetråki­gt och visar ju verkligen var vi har hamnat, säger Jacob Adamowicz, ordförande i Sveriges förenade studentkår­er.

Svenska studenter vill ha mer kontakt med lärarna, menar han.

– Allmänt sett så vill ju studenter ha kontakt med sina lärare, det är ju på något sätt grunden i en bra utbildning att man faktiskt får möjlighet att träffa sina lärare. Vi har påpekat problemet med de få lärarledda timmarna under en längre tid, säger Adamowicz.

HANS BILD BEKRÄFTAS av olika enkätunder­sökningar som genomförts av bland andra Högskoleve­rket och olika fackförbun­d. Det är framför allt studenter inom samhällsve­tenskap, ekonomi och juridik som vill ha mer lärarledd undervisni­ng, och inte känner sig lika nöjda med sina utbildning­ar.

– Tyvärr har vi också en situation som är lite av en paradox, där lärare uppger att de jobbar mer och mer, samtidigt som studenter säger att de träffar sina lärare mindre och mindre. Det tror vi kommer vara ett stort problem i framtiden, säger Jacob Adamowicz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden