Hallandsposten

Arm för äldre

- ANJA HAGLUND/TT

– De upplevde en ökad trygghet, de känner att de vet var deras make eller maka befinner sig någonstans och kan koppla av lite, säger Dick Lindberg.

Socialstyr­elsen konstatera­r också att rutiner ofta saknas för att hantera de äldres samtycke kring tekniken. En person med begynnande demens kan ha glömt bort att den sagt ja till tekniken eller glömt varför den finns.

– Samtycket behöver man jobba systematis­kt med – vilket vi inte kunde se att man gjorde på alla ställen, säger Dick Lindberg.

TILL EXEMPEL HANDLAR det om hur kommunen följer upp samtycket så att brukaren förstår vad insatsen innebär, och att man måste acceptera om personen plötsligt säger nej.

– Ibland är det så att det blir väldigt mycket av övertalnin­g, motivering och kanske att man försöker * I cirka 46 procent av alla kommuner används kameror för nattlig tillsyn och cirka 60 procent använder gps-larm i någon utsträckni­ng. * Socialstyr­elsens rapport är en intervjust­udie gjord i de tolv kommuner som använder tekniken mest. Studien är den första i sitt slag som tittar på tekniken i skarp drift. * Kommunerna i studien är Örebro, Järfälla, Karlskrona, Norrtälje, Östersund, Kramfors, Falun, Linköping, Malmö, Karlstad, Göteborg och Halmstad. trycka på dem den här biståndsin­satsen.

Trygghetsk­amerorna fungerar däremot överlag bra, enligt rapporten. Bland annat sover de äldre bättre när de slipper bli väckta av personal som kommer mitt i natten.

– Vi har också hört att man upplever att det är mindre integritet­skränkande med kamerorna, säger Dick Lindberg.

DET FINNS INGA tecken på att den nya tekniken ersätter personal, enligt Socialstyr­elsen.

–Det gör den inte, säger Dick Lindberg.

Snarare har kamerorna bidragit till att hemtjänste­n avlastas och kan ägna sig åt annat än rutinmässi­ga, långväga nattbesök, som de äldre som verkligen behöver ett personligt besök.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden