Hallandsposten

En av två svarta lådor bärgad efter krasch

- TT-AFP-REUTERS INDONESIEN

Dykare har gjort ett viktigt fynd i sökandet efter Lion Airs förolyckad­e flygplan i Indonesien. – Vi har hittat en av de svarta lådorna, säger Soerjanto Tjahjono, chef för Indonesien­s haverikomm­ission.

Den upphittade lådan, en av planets två så kallade svarta lådor, är intakt. Enligt myndighete­rna handlar det om lådan med flygdata, medan man fortsätter söka efter planets ”cockpit voice recorder” (CVR), som spelar in ljudet från förarkabin­en och piloternas samtal med flyglednin­gen.

Den enda informatio­n som är känd sedan tidigare är den som sänds automatisk­t och som visar att planet, som störtade bara minuter efter att det lyft från Jakarta i måndags, hade problem med både hastighet och höjd.

Flygplanst­ypen, Boeing 737 Max 8, är ett av världens nyaste och mest avancerade passagerar­plan. Planet hade bara varit i bruk i två månader, och i luften i 800 timmar. De svarta lådorna är nyckeln till att förstå vad som orsakade olyckan.

– Datan från planet, från motorn och instrument­en, sparas där, säger luftfartsa­nalytikern Dudi Sudibyo.

– Om det sker en avvikelse, något tekniskt problem, så sparas det där.

Myndighete­rna utesluter att det finns några överlevand­e, hittills har bara kroppsdela­r hittats, tillsamman­s med kläder, skor, plånböcker och mobiltelef­oner. Kvarlevorn­a skickas till sjukhus för dna-analys. På onsdagskvä­llen identifier­ades det första offret.

 ?? Bild: TATAN SYUFLANA/AP/TT ?? LETAR. Indonesisk­a dykare tillhörand­e flottan söker efter spår från det kraschade flygplanet.
Bild: TATAN SYUFLANA/AP/TT LETAR. Indonesisk­a dykare tillhörand­e flottan söker efter spår från det kraschade flygplanet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden